Sramno zataškavanje: Kenterberijski nadbiskup zgrožen seksualnim zlostavljanjem od strane sveštenstva

Od 1940-ih do 2018. godine, 390 pripadnika sveštenstva i osoba na pozicijama od povjerenja u Crkvi Engleske je osuđeno za seksualne zločine nad djecom, utvrđeno je istragom čiji su rezultati objavljeni ove nedjelje

9618 pregleda 3 komentar(a)
Engleska crkva, Foto: Rojtera
Engleska crkva, Foto: Rojtera

Duhovni vođa Crkve Engleske kazao je juče da je sramno što ta institucija decenijama nije uspijevala da zaštiti djecu od seksualnih predatora iz njenih redova i zbog toga što je iznevjerila žrtve.

Od 1940-ih do 2018. godine, 390 pripadnika sveštenstva i osoba na pozicijama od povjerenja u Crkvi Engleske je osuđeno za seksualne zločine nad djecom, utvrđeno je istragom čiji su rezultati objavljeni ove nedjelje.

„Sramno je i ponižavajuće i otkriva upravo ono što su oni rekli – kulturu u kojoj je bilo zataškavanja i prikrivanja“, kazao je kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi za BBC u prvoj javnoj reakciji od objavljivanja izvještaja.

Nezavisna istraga o seksualnom zlostavljanju djece utvrdila je da je Crkva dozvolila zlostavljačima da se kriju kako bi odbranila svoju reputaciju, navodi Rojters.

„To nije iznenađujuće“, kazao je Velbi, dodajući da je Crkva počela „putovanje promjene“. „Još nijesmo krenuli dovoljno brzo, niti smo dovoljno daleko odmakli“, kazao je.

Grupe koje predstavljaju žrtve kazale su da je pred Crkvom još dosta posla jer i dalje ima puno optužbi i da treba da prizna životne potrebe zlostavljanih.

„Biće potrebno mnogo više od floskula da bi se ponovo izgradilo povjerenje u Crkvu“, saopštila je grupa koja okuplja žrtve svešteničkog zlostavljanja.

„Izvinjenja i izrazi srama i tuge su dobrodošli ali je potrebna praktična i dobro osmišljena akcija“.

Katolička crkva se takođe godinama nalazi na meti sličnih optužbi i kritika zbog toga što je decenijama zataškavala skandale širom svijeta mada je isplatila milijarde u odštetama a papa Franjo je pozvao na „opštu borbu“ protiv svešteničkog zlostavljanja djece.

Velbi, koji je imenovan za nadbiskupa 2013. godine, kazao je da je znao da se zlostavljanja dešava, zbog slučaja Pitera Bola bivšeg biskupa od Gločestera, koji je 2015. godine priznao krivicu za neprimjereni napad.

Piter Bol je žrtvama govorio da zlostavljanje kojem ih izlaže – uključujući i molitve bez odjeće, masturbiranje i šibanje bičem – predstavljaju učenje svetog Franje i da ih približava bogu. Jedna od Bolovih žrtava je izvršila samoubistvo, podsjeća Rojters.

„Kada sam stupio na dužnost bio sam šokiran razmjerima takvog ponašanja“, kazao je Velbi. „Loše smo se ponijeli prema žrtvama... Nedostatak brige je šokantan“.

Velbi je kazao da je Crkva sada reformisala interni sistem kako bi se brže i bolje bavila optužbama i pomogla žrtvama.

Bonus video: