Leonardo tek uspio da izradi pripremne crteže za veliku fresku

Stručnjaci kažu da Da Vinči nije autor freske u gradskoj skupštini Firence

Dugo se vjerovalo da je djelo, koje slavi pobjedu Firentinske republike u 15. vijeku protiv vojske Milanskog Vojvodstva, sakriveno iza zida u firentinskoj gradskoj skupštini, naslikao Da Vinči

5240 pregleda 1 komentar(a)
Leonardo da Vinči, Foto: Shutterstock
Leonardo da Vinči, Foto: Shutterstock

Nedovršenu fresku "Bitka kod Angijarija", koju su stručnjaci pripisivali Leonardu da Vinčiju, otkrivenu u jednoj od glavnih dvorana firentinske "Palaco Vekio", ipak nije naslikao taj italijanski renesansni genije, zaključili su stručnjaci.

Dugo se vjerovalo da je djelo, koje slavi pobjedu Firentinske republike u 15. vijeku protiv vojske Milanskog Vojvodstva, sakriveno iza zida u firentinskoj gradskoj skupštini, naslikao Da Vinči, prenosi N1.

Tragovi freske otkriveni su uz pomoć mikrokamera i sondi ispod freske Đorđa Vazarija. Reč je o tragovima crne boje koja je potpuno ista poput one korišćene na Mona Lizi.

"Leonardo nikada nije naslikao bitku na tom zidu, to je naš zaključak", rekla je Frančeska Fiorani, istoričarka umjetnosti sa Univerziteta Virdžinija, na konferenciji za novinare održanoj u firentinskoj galeriji Ufizi.

Dodala je da je Leonardo tek uspio da izradi pripremne crteže za veliku fresku, koja je od njega naručena početkom 16. veka.

Postoje i zapisi o uljanoj boji koja je dostavljena slikaru, ali "nije se radilo o boji za slikanje bitke, već o pripremi zida za oslikavanje", rekla je Fioriani. Navodno je Leonardo vrlo brzo odustao od čitavog projekta, zbog problema vezanih uz eksperimentalnu uljanu boju kojom se koristio.

"Kako pripreme zida za oslikavanje nisu išle u dobrom smjeru, tu je sve stalo", rekla je Fiorani.

Fiorani je zajedno sa još nekoliko međunarodnih stručnjaka radila na akademskoj publikaciji o kontroverzama koje su pratile istraživanja o "Bitki kod Angijarija".

Oni su definitivno opovrgli teoriju profesora istorije umetnosti sa univerziteta u San Dijegu, Mauricija Seracinija, koji je 2012. godine dospio na naslovnice tvrdeći da je otkrio izgubljeno Da Vinčijevo djelo.

On je prije petnaestak godina napravio male rupe kroz Vasarijevu fresku u firentinskoj gradskoj skupštini, tvrdeći da je ispod nje otkrio zid s tragovima crnog pigmenta, sličan onome koji je pronađen na Leonardovoj Mona Lizi.