OŠTRE PORUKE IZ MADRIDA

Rahoj: Pudždemon neće vladati Katalonijom iz Brisela

Centralna vlada Španije u Madridu odbacila je ranije mogućnost da Pudždemon ponovo vodi vladu Katalonije iz Brisela
66 pregleda 1 komentar(a)
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2018. 20:08h

Španija će nastaviti da vlada Katalonijom direktno iz Madrida u slučaju da bivšeg lidera Katalonije Karlesa Pudždemona ponovo izaberu na tu poziciju, saopštio je premijer Španije Marijano Rahoj.

"Apsurdno je da se neko nada da će biti predsjednik regionalne katalonske vlade iz Brisela", rekao je Marijano Rahoj, prenosi Rojters.

Istakao je da će u slučaju Pudždemonovog reizbora Španija nastaviti da vlada Katalonijom na osnovu španskog Ustava.

Novi parlament Katalonije održaće svoju prvu sjednicu 17. januara, a izbor predsjednika Katalonije trebalo bi da bude završen do 31. januara.

Centralna vlada Španije u Madridu odbacila je ranije mogućnost da Pudždemon ponovo vodi vladu Katalonije iz Brisela i saopštila da će svaki takav pokušaj osporiti pred sudom.

"Parlamentarna pravila su veoma jasna", rekao je portparol vlade Inigo Mendes de Vigo na nedjeljoj konferenciji za štampu, dodajući da je Pudždemonovo vođenje katalonske vlade iz Brisela nerealno i da je protivno zdravom razumu, prenosi Rojters.

Najznačajnije katalonske partije, koje se zalažu za nezavisnost te pokrajine, postigle su u srijedu dogovor da ponovo izaberu Pudždemona za regionalnog lidera, kasnije ovog mjeseca, izjavio je portparol Puđdamona, koji nije imenovan.

Pudždemon, lider političke platforme "Zajedno za Kataloniju", postigao je o tome dogovor na večeri u Briselu sa Martom Rovirom iz Republikanske levice, koja je nadležna za poslove partije, dok je lider stranke Oriol Žunkeras u zatvoru, prenosi Politiko pozivajući se na Pais.

Pudždremon, koji je pobjegao u Belgiju kako bi izbjegao odlazak u zatvor, planira da se obrati regionalnim poslanicima putem video linka ili da njegov govor, koji kandidati za lidera Katalonije moraju da održe uoči glasanja, pročita njegov zastupnik, navodi Pais.

Separatističke partije osvojile su tijesnu većinu u parlamentu na izborima 21. decembra, koji su raspisani nakon što je španski premijer Marijano Rahoj smijenio Pudždemona i članove njegovog kabinete, nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost poslije referenduma u oktobru prošle godine.

Preporučujemo za Vas