Lavrov: Rusija bi mogla da prekine kontakt sa EU

"Najvjerovatnije ćemo jednostavno morati da privremeno prekinemo da razgovaramo sa onim ljudima na Zapadu koji su odgovorni za spoljnu politiku i koji ne razumiju potrebu za dijalogom uz uzajamno poštovanje", rekao je Lavrov na konferenciji za medije u Moskvi

8921 pregleda 68 reakcija 8 komentar(a)
Lavrov, Foto: Reuters
Lavrov, Foto: Reuters

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da bi Moskva mogla da prekine kontakt sa Evropskom unijom (EU), kao odgovor na sankcije zbog, kako se navodi, trovanja Alekseja Navaljnog.

"Najvjerovatnije ćemo jednostavno morati da privremeno prekinemo da razgovaramo sa onim ljudima na Zapadu koji su odgovorni za spoljnu politiku i koji ne razumiju potrebu za dijalogom uz uzajamno poštovanje", rekao je Lavrov na konferenciji za medije u Moskvi.

Ruski ministar je ukazao na nedavne izjave predsjednice Evropske komisije Ursule von der Lajen o prekidu partnerstva sa Rusijom i rekao da će se taj scenario ostvariti, ukoliko je to ono što EU želi. "Rusija želi da shvati da li je moguće poslovati sa EU u sadašnjim uslovima", dodao je Lavrov, prenose agencije.

Izjava ruskog ministra uslijedila je dan nakon što su ministri spoljnih poslova članica EU složili da uvedu sankcije ruskim zvaničnicima i organizacijama optuženim za trovanje Navaljnog.

Na sastanku u ponedjeljak u Luksemburgu, Francuska i Njemačka su pozvale ostale članice EU da zamrznu imovinu onih koji su osumnjičeni za umiješanost u trovanje Navaljnog i da im zabrani da putuju u Evropu, u cilju borbe protiv upotrebe i širenja hemijskog oružja.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj nije saopštio kome bi mogle da budu uvedene sankcije ili koje bi mjere mogle da budu na snazi, ali je rekao da će otpočeti rad na pripremama za ove akcije.

Njemačka vlada je 2. septembra saopštila da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni otrovan novičkom, a ove optužbe je Kremlj negirao.

Berlin tvrdi da su ovaj zaključak potvrdile laboratorije u Francuskoj i Švedskoj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je istakao da je Rusija spremna da sarađuje sa Njemačkom u istrazi povodom slučaja Navaljni, napominjući da u organizmu opozicionog lidera nisu pronađene nikakve otrovne supstance prije njegovog odlaska za Berlin.

Bonus video: