Dafne Karuana Galicija, Foto: Reuters

Tri godine od ubistva Dafne Karuane Galicije: Put do istine bolan i spor

Iako još nije isplivao nikakav dokaz o motivu ubistva, policija je na sudu saopštila da Karuana Galicija nije ubijena zbog nečega što je do sada napisala, nego zbog onoga što je još istraživala

26550 pregleda 98 reakcija 8 komentar(a)
Dafne Karuana Galicija, Foto: Reuters
Dafne Karuana Galicija, Foto: Reuters

Ubistvo istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije na Malti prije tri godine uzdrmalo je Evropu i upozorilo da su oni koji dignu glas protiv korupcije izloženi sve većoj prijetnji kriminalnih krugova.

U danima nakon napada 16. oktobra 2017, porodica i prijatelji su se pitali da li će ubice ikad biti pronađene. Tri godine kasnije, niko nije osuđen, trojica su optužena za postavljanje i aktiviranje bombe. U zatvoru je jedan od najbogatijih malteških biznismena, Jorgen Fenek, koji je optužen da je organizovao njeno ubistvo. Svi poriču optužbe.

Samozvani “posrednik” u ubistvu Melvin Teuma je dobio predsjedničko pomilovanje u zamjenu za pružanje dokaza, uključujući sate tajno snimljenih razgovora između njega i Feneka.

Malta i dalje čeka pravdu: sa mjesta ubistva novinarke
Malta i dalje čeka pravdu: sa mjesta ubistva novinarkefoto: Reuters

Pol Karuana Galicija, jedan od trojice Dafninih sinova, rekao je da istina izlazi na vidjelo, iako bolno sporo. “Oni koji su htjeli da ućutkaju moju majku, grdno su se prevarili”, rekao je.

Ipak, dokazi iz preliminarnih saslušanja i paralelne javne istrage, koju je pokrenula vlada Malte, nisu učinili puno da ublaže zabrinutost koju je izazvalo izvještavanje novinarke, da je najmanja članica Evropske unije ogrezla u korupciji, piše u članku koji je podovom godišnjice smrti novinarke objavio Projekat Dafne, međunarodna novinarska grupa koja je nastavila njen rad.

Saslušanja nakon Fenekovog hapšenja prošlog novembra su pokazala da curenje informacija ugrožava policijsku istragu. Fenek je 38-godišnji multimilijarder sa mnoštvom poslovnih interesa, uključujući udio u glavnoj energetskoj kompaniji “Elektrogas Malta”. Dokazi koje je predočilo tužilaštvo i Fenekova odbrana pokazali su da su optuženi dobijali povjerljive informacije iz istrage o ubistvu novinarke, uključujući dojave o hapšenjima i nadzoru. Te informacije su navele optužene da koriste šifrovanje prilikom telefonskih razgovora i da brišu podatke sa uređaja.

Jorgen Fenek
Jorgen Fenekfoto: Reuters

Teuma je na sudu rekao da je većinu povjerljivih informacija prosljeđivao Feneku, kojeg je obavještavao Kit Šembri, šef kabineta tadašnjeg premijera Malte Džozefa Muskata. Fenek je policiji rekao da mu je Šembri prosljeđivao veliki broj informacija o istrazi, uključujući to da mu prisluškuju telefon i upozorenje da bude oprezan. Svjedočeći pod zakletvom, Šembri je rekao da informacije nisu curele od njega. On tvrdi da o tom slučaju nikad nije razgovarao sa Fenekom.

Javna istraga, koja ispituje pozadinu ubistva Karuane Galicije, otkrila je da policija nije bila voljna da istražuje njene optužbe za korupciju, posebno one protiv Šembrija i bivšeg ministra energetike Konrada Micija. Ona je njih dvojicu optužila da su osnovali ofšor kompanije sa namjerom da primaju mito. Novinarka nije ponudila dokaze za to, a obojica poriču optužbe.

Iako nisu isplivali dokazi koji povezuju Micija sa slučajem ubistva, policija je saopštila da je Šembri “bezbjednosno interesantna osoba”. Šembri je dva puta hapšen i oslobađan bez podizanja optužnice.

Veze Feneka i Muskata

Fenek poriče optužbe za saučesništvo u ubistvu. Njegovi advokati optužuju Šembrija za podstrekavanje na ubistvo. Fenek je prilikom isljeđivanja citirao Šembrija kako mu kaže: “Nađi nekoga da ubije Dafne”. Fenek je rekao policiji da je ubistvo plaćeno 150 hiljada eura, ali nije otkrio detalje.

Fenekov advokat Vejn Džordaš je rekao da je Teumino svjedočenje puno nepouzdanih tvrdnji i da njegov klijent poziva “najdetaljniju moguću istragu da identifikuje počinioce ovog užasnog zločina”. “On je siguran da će takva istraga dokazati njegovu nevinost”, rekao je Džordaš.

Džozef Muskat
Džozef Muskatfoto: Reuters

Nakon Fenekovog hapšenja, blisko prijateljstvo Feneka i Šembrija dovelo je do ostavke premijera Muskata u decembru 2019. Muskat je rekao da se povlači kako bi “prihvatio političku odgovornost”. Prema sudskim dokazima, i Muskat je bio Fenekov poznanik. Razmjenjivali su prijateljske poruke preko WhatsApp-a, a Muskat je pozvao Feneka na proslavu rođendana u februaru 2019, iako je policija već tada sumnjičila Feneka da je organizovao ubistvo.

Ključne odluke

U članku Projekta Dafne, a koji je objavio Rojters, navodi se da je u satima nakon ubistva Karuane Galicije, jedna od najznačajnijih odluka malteških vlasti bila da zatraže pomoć spolja, uključujući FBI i Europol. Pomoću tehnologije koju Maltežani nisu imali, strani eksperti su brzo otkrili kako je bomba aktivirana i ušli u trag mobilnim telefonima koji su korišteni. Do decembra 2017, uhapšeni su navodni egzekutori.

Jedan od njih, Vins Muskat, nadajući se da će biti pomilovan, rekao je policiji četiri mjeseca kasnije da je Teuma, taksista, ugovorio ubistvo. Odvojene istrage lokalne policije i novinara su pokazale da je Teuma napisao testament dan nakon hapšenja navodnih počinilaca, ali je policija saopštila da se u mjesecima koji su uslijedili mučila da nađe dokaze da bi ga uhapsila.

U članku se navodi da je Europol bio frustriran zbog toga što ga Maltežani ne hapse i prijetio da će se povući iz istrage ako ne preduzmu akciju. Portparol policijske agencije EU rekao je Rojtersu da su prižili ogromu operativnu podršku tom slučaju i da su i dalje aktivno uključeni.

"Sve je čisto"

Teuma je konačno uhapšen u novembru 2019. Kasnije je svjedočio da ga je Fenek upozorio da se otarasi telefona i uređaja, rekavši:

“Budi sto odsto siguran da je sve čisto”. Do hapšenja je došlo dva dana prije nego što je Teuma očekivao i kod njega je pronađena kutija kompjuterskih uređaja koji su sadržali razgovore sa Fenekom koje je, kako je rekao, tajno snimao.

foto: Reuters

Teuma je tražio pomilovanje u zamjenu za dokaze i to je brzo dobio. Fenek je uhapšen 19. novembra na jahti dok je isplovljavao sa Malte. Negirao je da je bježao iz zemlje, ali je malteški policijski inspektor Kurt Zahra rekao na sudu u avgustu da je u njegovom telefonu bila poruka kojom od rođaka traži da mu paze djecu.

U međuvremenu, malteška policija tvrdi da i dalje radi intenzivno na slučaju. Portparolka je rekla britanskoj agenciji da su “istrage povodom ubistva gospođe Karuane Galiciije i dalje veoma aktivne” i da se nedjeljno održavaju sastanci sa Europolom.

Ubijena zbog onoga što je namjeravala da otkrije?

Jedna od misterija koje ostaju je motiv za ubistvo Karuane Galicije.

Novinarka je samo jednom pomenula Feneka u svom blogu, gdje je objavljivala mnoge svoje istraživačke izvještaje. Međutim, Kita Šembrija je napadala i u posljednoj objavi prije smrti. Ona je takođe redovno pisala o kompaniji “Elektrogas Malta”, koja je od Muskatove vlade dobila garanciju za kredit od 360 miliona eura. Novinarka je vjerovala da je ugovor o snabdijevanju električnom energijom namješten u korist kompanije i da je garancija za kredit “zaista šokantna”. “Elektrogas” je saopštio da interna revizija nije pronašla znakove korupcije.

foto: Reuters

Inspektor Zahra je svjedočio da je Karuana Galicija 2017. dobila više od 600.000 procurelih mejlova u vezi sa “Elektrogasom”. To je bilo godinu nakon njenih otkrića da Šembri i Mici posjeduju kompanije u Panami, preko kojih su očekivali, kako je objavila, da dobijaju dva miliona eura godišnje od misteriozne kompanije “17 Black”. Njih dvojica poriču nezakonite radnje i tvrde da nikad nisu dobili nikakav novac. Istraga Rojtersa i lista “Tajms ov Malta” 2018, godinu nakon ubistva Karuane Galicije, otkrila je da je Fenek vlasnik “17 Black”.

Iako još nije isplivao nikakav dokaz o motivu ubistva, policija je na sudu saopštila da Karuana Galicija nije ubijena zbog nečega što je do sada napisala, nego zbog onoga što je još istraživala.

“Zato vjerujemo da je ubijena zbog nečega što je namjeravala da otkrije,” rekao je Zahra na sudu.

Sumnjivi posao u sumnjivoj Crnoj Gori

Lista “Tajms ov Malta” i agencija Rojters u junu su objavili da u istrazi povodom njene likvidacije, tragovi novca vode do Crne Gore, tj. do projekta izgradnje vjetroelektrane na brdu Možura. Prema tom izvještaju, Fenekova kompanija se “ugradila” u posao malteške državne kompanije “Enemalta” u Crnoj Gori i profitirala 4,6 miliona eura.

Ubijena novinarka, koja je na svom blogu opisivala Crnu Goru kao “jednu od najkorumpiranijih svjetskih država”, prva je maltešku javnost upoznala sa projektom Možura, 12. novembra 2015, dan pošto je vijest objavljena u crnogorskim medijima.

foto: Gov.me/Saša Matić

Iako nije imala informaciju da je Fenek zaradio od projekta, ona je opisala posao kao “veoma sumnjivu nagodbu u veoma sumnjivoj državi”.

Ona je takođe primijetila da je sporazum potpisan usred političke pometnje u Crnoj Gori, kada su demonstranti na ulicama tražili ostavku premijera Mila Đukanovića.

Malteška novinarka je pisala i o tome kako je OCCRP 2015. izabrao Đukanovića za osobu godine u oblasti organizovanog kriminala i korupcije.

“Premijer i njegov podanik, Konrad Mici, trenutno nešto petljaju u Crnoj Gori. Zato nećete biti iznenađeni kada vam kažem da je Milo Đukanović u Crnoj Gori prošle godine dobio nagradu Organizovanog kriminala i korupcije za ‘Osobu godine’”, napisala je novinarka.

Muskat je 2019. dobio istu nagradu, velikim dijelom zbog ubistva Karuane Galicije.

Bonus video: