PRIVEDENO DEVET OSOBA

U Francuskoj istraga i strah poslije ubistva prosvjetnog radnika

Ubistvo se dogodilo tri nedjelje poslije islamističkog napada u kojem je Pakistanac sjekirom povrijedio dvije osobe koje su se nalazile u blizini nekadašnje redakcije satiričnog nedjeljnika Šarli ebdo u Parizu.

3594 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Francuska se danas probudila u šoku dan poslije "islamističkog, terorističkog napada" tokom kojeg je jedan Rus čečenskog porijekla od 18 godina odrubio glavu jednom profesoru koji je svojim đacima pokazao karikature proroka Muhameda, i to u zemlji u kojoj se vodi rasprava o vjerskom separatizmu.

Ubistvo se dogodilo tri nedjelje poslije islamističkog napada u kojem je Pakistanac sjekirom povrijedio dvije osobe koje su se nalazile u blizini nekadašnje redakcije satiričnog nedjeljnika Šarli ebdo u Parizu.

"Islamistički teror pogodio školu", naslov je lista Figaro, dok je list Parizijen na naslovnoj strani napisao "Strah". Francuska štampa danas piše o napadu, dok je uvođenje policijskog časa i vanrednog sanitarnog stanja zbog epidemije koronavirusa u drugom planu.

Ukupno devet osoba je privedeno od napada koji se dogodio na zapadnoj periferiji Pariza.

Prema navodima udruženja roditelja, profesor je pozvao đake muslimanske veroispovesti da izađu iz učionice a ostalima je pokazao karikature proroka Muhameda tokom diskusije. Udruženje je dodalo da se otac jednog učenika bunio zbog takvog časa.

Identitet napadača potrvrđen je istražiocima. Profesora istorije i geografije ubio je Rus čečenskog porijekla koji je rodjen u Moskvi i ima 18 godina. On je ubio profesora u blizini škole Konflan-Sent-Onorin, a njega je ubila policija oko 200 metara od mjesta ubistva.

Napadač nije imao policijski dosije, niti je bio poznat po radikalizmu.

Ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanke (Jean-Michel Blanquer) danas će održati sastanak sa predstavicima vlasti, škole u kojoj je radio ubijeni profesor, kao i sa roditeljima učenika.

Tužilaštvo protiv terorizma tokom dana će predstaviti prve elemente istrage.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) sinoć je posjetio mjesto ubistva.

Van Francuske reagovala je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja je uputila izraze saučešća porodici i Francuzima.

Ubistvo se dogodilo posle napada u blizini nekadašnje redakcije Šarli ebdoa pošto je nedjeljnik, čije je sedište sada na nepoznatoj lokaciji, ponovo objavio karikature proroka Muhameda.

U Parizu je u toku suđenje saučesnicima napada koji se dogodio 7. januara 2015. godine kada je ubijeno 12 novinara i karikaturista tog lista. U Francuskoj je tada počeo talas napada džihadista bez presedana u toj zemlji, u kojima je stradala 241 osoba.

Deset mjeseci poslije napada u januaru, dogodio se drugi, još veći teroristički napad u Parizu, 13. novembra, kada je poginulo 130 ljudi, a više od 350 je povrijeđeno.