Bjelorusija pogođena političkom krizom od predsjedničkih izbora

Desetine hiljada na demonstracijama protiv Lukašenka, uhapšeno više od 200 osoba

Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Olga Čemodanova izjavila je Frans presu da je više od 200 demonstranata uhapšeno, skoro svi u Minsku i dodala da je policija koristila gumene metke kako bi rastjerala demonstrante koji su policajce gađali kamenicama

8698 pregleda 6 komentar(a)
Arhiva, Foto: Reuters
Arhiva, Foto: Reuters

Više od 200 osoba uhapšeno je na protestima protiv predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka u Minsku i drugim gradovima gdje se okupilo nekoliko desetina hiljada ljudi.

Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Olga Čemodanova izjavila je Frans presu da je više od 200 demonstranata uhapšeno, skoro svi u Minsku i dodala da je policija koristila gumene metke kako bi rastjerala demonstrante koji su policajce gađali kamenicama.

Policija nije koristila bojevu municiju kako je zaprijetila da će učiniti ako to bude "neophodno".

Današnji protest je prvi otkako je opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja, koja se sklonila u Litvaniju da bi izbegla hapšenje, postavila ultimatum Lukašenku da se povuče sa čela države do 25. oktobra. Ona je najavila da će u suprotnom pozvati sve građane da izađu na ulice i da započnu generalni štrajk.

Bjelorusija je pogođena političkom krizom od predsjedničkih izbora, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Lukašenko (66), koji Bjelorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

Od početka protesta, najmanje tri osobe su poginule, a desetine su povrijeđene

Preporučujemo za Vas