Erdoganov čovjek na sjeveru Kipra

Na izborima za predsjednika turskog dijela Kipra pobijedio nacionalista Ersin Tatar

3993 pregleda 6 komentar(a)
Tatar slavi nakon proglašenja rezultata, Foto: Reuters
Tatar slavi nakon proglašenja rezultata, Foto: Reuters

Nacionalista Ersin Tatar kojeg podržava Turska juče je na izborima za predsjednika turskog dijela Kipra tijesno pobijedio socijaldemokratu Mustafu Akindžija. Tatar je u drugom krugu izbora osvojio 51,74 odsto, a Akindži, aktuelni predsjednik, 48,26 odsto glasova, objavila je televizija kiparskih Turaka BRT.

Tatar (60) se zalaže za još bliže veze s Ankarom nego do sada i potpunu usklađenost s njenim politikama, kao i za čvršći stav prema kiparskim Grcima u mirovnim pregovorima, navodi AP.

Za razliku od njega, Akindži (72) se protivio potpunoj dominaciji Turske na sjeveru Kipra i zalagao za veću nezavisnost od Ankare. Dok je Akindži za ponovno ujedinjenje Kipra u formi federacije, Tatar se zalaže da grčki, južni, i turski, sjeverni dio Kipra, budu dvije nezavisne države.

Pored toga što će uticati na unutrašnje pregovore na ostrvu, izborni rezultati bi takođe mogli uticati na pregovore u sporu između Turske i Grčke u istočnom Mediteranu.

Turska, koja je jedina država koja je priznala Sjeverni Kipar kao nezavisnu državu nedavno je saopštila da su odvojene administracije jedino rješenje za ostrvo nakon što su mirovni pregovori uz posredovanje UN između Kipra i Sjevernog Kipra propali 2017.

U pobjedničkom govoru, Tatar je zahvalio turskom predsjedniku Tajipu Erdoganu i poručio da niko nikada „neće pocijepati veze između nas i Turske“.

„U svijetlu podrške koju smo primili, jasno je da naš narod želi da u svim sporovima insisitiramo na pravu na svoju državu, na našu zemlju i na to da nam garant bude Turska“.

Erdogan je preko Tvitera čestitao Tataru i kazao da će Turska dati sve napore kako bi zaštitila prava kiparskih Turaka, prenio je Rojters.

Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu je objavio: Zaštitićemo legitimna prava i interese (Turske Republike Sjeverni Kipar) na istočnom Mediteranu.

Bonus video: