EU osudila nastavak napada u Nagorno-Karabahu

"EU žali što se kršenje (primirja) nastavlja, a sukobi su registrovani u dijelu Nagorno-Karabaha. To nanosi još više patnje civilima", rekao je Borel i dodao da "EU strogo osuđuje sve vrste napada, bez obzira na njihovo porijeklo"

3060 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel izrazio je žaljenje zbog kršenja prekida vatre koji je stupio na snagu u subotu u ponoć u oblasti Nagorno-Karabaha i osudio "sve napade bez obzira na njihovo porijeklo".

"EU žali što se kršenje (primirja) nastavlja, a sukobi su registrovani u dijelu Nagorno-Karabaha. To nanosi još više patnje civilima", rekao je Borel i dodao da "EU strogo osuđuje sve vrste napada, bez obzira na njihovo porijeklo".

Borel je dodao da je imao razgovore sa šefovima diplomatija Azerbejdžana i Jermenije kojima je prenio da primirje ne smije da bude uslovljeno i da obije strane treba "strogo da ga poštuju".

"Takođe sam istakao da napadi na civile moraju odmah da prestanu. Takvi napadi ne mogu da budu opravdani", rekao je Borel.

Azerbejdžan i Jermenija međusobno se optužuju za kršenje primirja u oblasti Nagorno-Karabaha.

Ta enklava u Azerbejdžanu naseljena je Jermenima i od rata u prvoj polovini devedesetih godina vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom. U sukobu započetom krajem septembra poginulo je nekoliko stotina ljudi.

Bonus video: