SKANDIRALI "ODLAZI"

Protest penzionera protiv Lukašenka: "Koliko baba je potrebno da smijeni jednog djeda?"

U Minsku je održan i kontra-protest penzionera koji podržavaju Lukašenka

10878 pregleda 6 komentar(a)
Sa protesta protiv Lukašenka, Foto: Reuters
Sa protesta protiv Lukašenka, Foto: Reuters

Oko 3.000 bjeloruskih penzionera protestovalo je danas treći ponedjeljak zaredom, zahtijevajući ostavku dugogodišnjeg autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Oni su prošetali ulicama Minska, noseći cvijeće i skandirajući "Odlazi", navodi Asošiejted pres.

Na jednom od transparenata protiv 66-godišnjeg predsjednika pisalo je "Koliko baba je potrebno da smijeni jednog djeda?", a na drugom "Najbolji ustavni amandman je tvoja ostavka".

U Minsku je danas održan i kontra-protest penzionera koji podržavaju Lukašenka.

Oko 2.000 ljudi, od kojih su mnogi bili u vojnim ili uniformama drugih bezbjednosnih snaga, nosilo je državne zastave i transparente, na kojima je, između ostalog pisalo "Za mir, prosperitet i tradicionalne vrijednosti", navodi AP.

Lokalni mediji su javili da su neki učesnici kontra-mitinga dovezeni autobusima na skup.

Bjelorusija je pogođena političkom krizom od predsjedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova.

Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni poslije dva i po mjeseca.

Nedjeljom na ulice izlaze desetine hiljada demonstranata.

Jedne nedjelje je bilo i 200.000 ljudi.

Na jučerašnjem masovnom protestu u Minsku okupilo se oko 50.000 ljudi, prema procjeni grupe za zaštitu ljudskih prava "Vesna" (Proljeće), a manjih demonstracija je bilo i u drugim gradovima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bjelorusije navelo je da je juče uhapšeno 280 osoba, od kojih 215 u Minsku, i iznijelo procjenu da se u glavnom gradu okupilo 7.000 ljudi.

"Vesna" navodi da je oko 15.000 ljudi uhapšeno od početka protesta.

Nekoliko novinara bjeloruskih portala koji su pratili proteste osuđeno je danas na 13 do 15 dana zatvora.

Od početka protesta, najmanje tri osobe su poginule, a desetine su povrijeđene.

Svi bjeloruski opozicioni političari i istaknuti aktivisti su ili u zatvoru ili van zemlje.

Jučerašnji masovni protest je održan uprkos prošlonedjeljnom upozorenju Ministarstva unutrašnjih poslova da policija na demonstracijama neće oklijevati da koristi bojevu municiju "ako bude neophodno" jer su one postale "ekstremno radikalne".

Lukašenko (66), koji Bjelorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja, koja se odmah poslije izbora sklonila u Litvaniju da bi izbjegla hapšenje, postavila je ultimatum Lukašenku da se povuče sa čela države do 25. oktobra, najavivši da će u suprotnom pozvati sve građane da izađu na ulice i da započnu generalni štrajk.

Tihanovskaja, koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na predsjedničkim izborima poslije hapšenja drugih istaknutih opozicionara, zatražila je i prestanak policijske represije nad građanima i oslobađanje svih "političkih zatvorenika".