EU oštra prema Velikoj Britaniji: Ne možete i da imate kolač i da ga jedete

U žestokom govoru u Evropskom parlamentu, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel je rekao: "Da, želimo da zadržimo pristup našim ribarima vodama Velike Britanije. Baš kao što i vi želite da zadržite pristup našim ogromnim i raznolikim tržištima za svoje kompanije"

12877 pregleda 30 reakcija 9 komentar(a)
Mišel, Foto: Reuters
Mišel, Foto: Reuters

Evropska unija (EU) je danas oštrim tonom poručila Velikoj Britaniji, u situaciji kada je sve neizvjesnije postizanje dogovora Brisela i Londona o trgovinskim odnosima poslije Bregzita, da "ne može i da ima kolač i da ga jede". Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel odbio je da se povinuje britanskom insistiranju da EU iz osnova promijeni pregovarački stav i napravi veće ustupke zahtjevima Velike Britanije.

Umjesto toga, Mišel je rekao da će, ako Velika Britanija želi širok pristup tržištima 27-članog bloka, isto tako morati da ostavi otvorene vode za ribare iz EU, što je vlada u Londonu rekla da ne želi.

U žestokom govoru u Evropskom parlamentu, Mišel je rekao: "Da, želimo da zadržimo pristup našim ribarima vodama Velike Britanije. Baš kao što i vi želite da zadržite pristup našim ogromnim i raznolikim tržištima za svoje kompanije".

London i Brisel pokušavaju da postignu novi trgovinski sporazum otkako je Velika Britanija 31. januara izašla iz EU.

Razgovori su prekinuti prošle nedjelje, jer je svaka strana tražila da druga napravi kompromis kako bi se došlo do dogovora.

EU je navela da je srećna zbog nastavka pregovora, ali je premijer Velike Britanije Boris Džonson u petak rekao da su pregovori završeni i da Velika Britanija mora da se pripremi za razlaz sa EU bez trgovinskog sporazuma ako ne bude suštinske promjene pozicije tog bloka 27 zemalja.

Bonus video: