Najtraženiji mafijaški bos osuđen u odsustvu na doživotni zatvor

Mesina Denaro (58), koji se smatra najmoćnijim članom sicilijanske "Koza Nostre", u bjekstvu je od 1993. i već je suočen sa doživotnom kaznom zbog uloge u bombaškim napadima te godine u Firenci, Rimu i Milanu u kojima je ubijeno deset ljudi

5914 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najtraženiji italijanski mafijaški bos Mateo Mesina Denaro, osuđen je u odsustvu na novi doživotni zatvor zbog uloge u ubistvima antimafijaških tužilaca Đovanija Falkonea i Paola Borselina 1992. godine.

Denaro (58), koji se smatra najmoćnijim članom sicilijanske "Koza Nostre", u bjekstvu je od 1993. i već je suočen sa doživotnom kaznom zbog uloge u bombaškim napadima te godine u Firenci, Rimu i Milanu u kojima je ubijeno deset ljudi, prenio je Rojters.

Sud u sicilijanskom gradu Kaltaniseta presudio je kasno juče pri kraju suđenja započetog prije tri godine, da je Mesino Denaro, takođe, bio jedan od idejnih tvoraca projekta ubistva Falkonea i Borselina.

Falkone, njegova supruga i tri člana njegove policijske pratnje ubijeni su 23. maja 1992. godine kada su im automobile digli u vazduh na autoputu dok su se vozili do Palerma sa obližnjeg aerodroma.

Borselino je, zajedno sa pet članova njegove pratnje, ubijen dva mjeseca kasnije, u eksploziji automobila bombe dok je prelazio ulicu u Palermu ispred kuće njegove majke, koju je namjeravao da posjeti, podsjeća Tanjug.

Bonus video: