Poljska: Abortus neustavan i ako je fetus defektan

Kad presuda stupi na snagu, pobačaj će biti dopušten samo u slučaju silovanja, incesta ili ako su zdravlje i život majke ugroženi

3098 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poljski Ustavni sud je presudio da je pobačaj po osnovu defektnog fetusa protivan ustavu, zbog čega je stvorena pravna osnova koja se približila gotovo potpunoj zabrani prekida trudnoće u ovoj većinski katoličkoj zemlji, piše index.hr.

Kad presuda stupi na snagu, pobačaj će biti dopušten samo u slučaju silovanja, incesta ili ako su zdravlje i život majke ugroženi.

Konzervativne vrijednosti odigrale su vodeću ulogu u javnom životu Poljske otkad je na vlast prije pet godina došla nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) pod obećanjem da će braniti ono što mnogi smatraju tradicionalnim, katoličkim karakterom zemlje.

Zabrana pristupa pobačaju dugotrajna je ambicija stranke, no zbog negativne reakcije javnosti nisu preduzimani zakonodavni koraci.

Kritičari kažu da je Ustavni sud donio odluku u ime stranke. Iako je sud nominalno nezavisan, većinu sudija imenovao je PiS.

Ta partija negira svoj utjicaj na presudu suda, iako su njihove reforme poljskog sudstva uzrokovale optužbe u zemlji i inostranstvu o tome da ruše demokratske norme. PiS tvrdi da njihove reforme za cilj imaju samo stvaranje efikasnijeg i pravednijeg sudstva.

Aktivisti prava na pobačaj tvrde da je pristup zahvatu u Poljskoj proteklih godina odbijan čak i u slučajevima kad je bio legalan.

Mnogi ljekari u Poljskoj, koja u Evropi ima najstrožije zakone o pobačaju, već koriste svoje zakonsko pravo da odbiju prekid trudnoće prema vjerskim uvjerenjima. Neki kažu da ih njihovi nadređeni na to prisiljavaju.

Barbara Novacka, opoziciona funkcionerka, rekla je na privatnom radiju Zet uoči presude: "Ovo su vrlo teški izbori i ne bih imala hrabrosti donijeti odluku umjesto porodice koje se suočavaju s ovakvom situacijom."

Bonus video: