zbog pretvaranja stranke u zločinačku organizaciju

Grčki sud poslao u zatvor rukovodstvo neonacističke stranke

Stranka koja je najprije bila neonacistička grupa osnovana 1980-ih, uzdigla se tokom finansijske krize u Grčkoj

2875 pregleda 0 komentar(a)
Mihaloljakos, Foto: AP Photo
Mihaloljakos, Foto: AP Photo

Grčki sud je danas odlučio da smjesta u zatvor ode rukovodstvo ekstremno desničarske, neonacističke "Zlatne zore", osuđeno zbog pretvaranja te stranke u zločinačku organizaciju.

Sud je, međutim, odlučio da pet od 18 bivših poslanika te stranke, osuđenih zbog lakših djela, ostane na slobodi do završetka žalbenog postupka na izrečene presude, što u Grčkoj može trajati godinama.

Tu odluku je tročlano sudsko vijeće donijelo poslije dvonedjeljnog izlaganja advokata odbrane i tužioca koji je tražio da se svim bivšim poslanicima "Zlatne zore" dozvoli da ostanu na slobodi do završetka žalbenog postupka.

Sudije su odbacile zahtjev za odlaganje izvršenja kazni lideru stranke Nikosu Mihaloljakosu i drugim bivšim poslanicima osuđenim za vođenje zločinačke organizacije. Michaloljakos i još pet bivših poslanika dobili su kazne od po 13 godina zatvora, dok je šesti osuđen na 10 godina.

Stranka koja je najprije bila neonacistička grupa osnovana 1980-ih, uzdigla se tokom finansijske krize u Grčkoj, a bila je optužena za planiranje zločina iz mržnje, uključujući brutalne ulične napade na imigrante i ljevičarske aktiviste.

Jedanaest bivših poslanika "Zlatne zore" osuđenih samo za učešće u zločinačkoj organizaciji, dobilo je kazne od pet do sedam godina zatvora. Sudije su presudile da petorica osuđenih za učešće, uključujući suprugu Mihaloljakosa, Eleni Zarulju, mogu ostati na slobodi dok se ne ispitaju njihove žalbe na nedavno izrečene presude.

Oni mogu ostati na slobodi uz zabranu napuštanja zemlje, plaćanje po 20.000 eura kaucije i pojavljivanje u lokalnoj policijskoj stanici dvaput mjesečno. Još sedam osoba osuđenih u tom slučaju koji nisu bivši poslanici, takođe ostaje na slobodi uz te uslove dok čekaju žalbeni postupak.

Mihaloljakos je novinarima ispred svoje kuće u Atini poslije objavljivanja sudske odluke rekao da je "ponosan što ide u zatvor zbog svojih ideja" i da će "kroz neko vrijeme neke biti sramota zbog ove presude", dok će njega i njegove neonacističke istomišljenike "opravdati istorija i grčki narod".

Odlukama o izricanju kazni završava se maratonsko, politički nabijeno petogodišnje suđenje sa 68 optuženih, desetinama advokata i u četiri slučaja, uključujući grupno ubistvo noževima ljevičarskog grčkog rep-pjevača Pavlosa Fisasa 2013. godine i fizičke napade na egipatske ribare i ljevičarske aktiviste.

Fisasovom ubici, Jorgosu Rupakisu, takođe je naloženo da smjesta ode u zatvior gdje će ostati doživotno.

Advokati koji zastupaju žrtve "Zlatne zore" izrazili su zadovoljstvo današnjom odlukom. "Danas je dan pobjede i dan pravde", rekao je Tanasis Kambajanis koji je predstavljao egipatske ribare. "Ovo je pravda za stotine migranata koje je ta nacistička organizacija pretukla, bola noževima ili čak ubila", rekao je on.

Ukupno 57 članova i saradnika stranke osuđeno je 7. oktobra, uglavnom zbog umiješanosti u nasilne napade i učešća u zločinačkoj organizaciji.

Među ostalima kojima je danas naloženo da odu u zatvor su bivši portparol stranke Ilias Kasidiaris koji je u međuvremenu napustio "Zlatnu zoru" i osnovao svoju političku stranku, i sadašnji poslanik Evropskog parlamenta Joanis Lagos koji je takođe napustio "Zlatnu zoru" i živi u Briselu.

Osuđenici nisu bili dužni da danas budu u sudu, a naredbe za hapšenje izdaće se za sve koji ne odu dobrovoljno u zatvor.

Jedan od bivših poslanika, Jorgos Germenis, izjavio je da je nevin, ali je otišao da se preda vlastima. Dodao je da se nada povoljnom ishodu žalbenog postupka.

"Zlatna zora" je decenijma bila sasvim marginalna stranka na grčkoj političkoj sceni, a istakla se tokom finansijske krize 2010-2018. godine, osvojivši poslanička mjesta na četiri izbora i postala treća najveća grčka politička stranka. Njena popularnost opada od početka dugog suđenja, te nije uspjela da osvoji nijedno mjesto u Skupštini na izborima 2019. godine.

Preporučujemo za Vas