Šef ruske špijunske službe kod Lukašenka

Posjeta Nariškina se smatra demonstracijom podrške bjeloruskom lideru uoči isteka roka koji mu je opozicija dala da se povuče

3056 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnjih protesta u Minsku, Foto: AP
Sa jučerašnjih protesta u Minsku, Foto: AP

Šef ruske spoljne obavještajne službe SVR juče je bio u iznenadnoj posjeti Bjelorusiji, očigledno da demonstrira podršku predsjedniku Aleksandru Lukašenku, bliskom savezniku koji je pod pritiskom da se povuče.

Na snimku koji je objavila bjeloruska televizija prikazani su nasmijani Sergej Nariškin i Lukašenko, koji mu je rekao da su dvije države suočene sa teškom situacijom i da imaju malo saveznika u svijetu.

Lukašenko, protiv kojeg pristalice opozicije protestuju duže od dva mjeseca, tvrdeći da je na prevaru osvojio šesti mandat, zahvalio se Nariškinu na redovnoj razmjeni ruskih obavještajnih podataka sa Bjelorusijom.

Bjelorusko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je juče da opozicioni protesti prerastaju u terorističku prijetnju, prenio je Rojters.

U ponedjeljak ističe rok koji je opozicija dala Lukašenku da se povuče, ali on ničim ne nagovještava da će prihvatiti ultimatum.

Presjednik Vladimir Putin je obećao da će poslati specijalne ruske trupe ako bude potrebno i dao je Lukašenku kredit, a ruski novinari su pritekli u pomoć državnoj televiziji kao bi nastavila da funkcioniše.

Rusija smatra da su problemi sa kojima je suočen Lukašenko rezultat pritiska stranih sila.

Evropska unija, Britanija, Kanada i SAD optužuju Lukašenka da opstaje na vlasti održavanjem namještenih izbora, slanjem oponenata u zatvor i gušenjem nezavisnih medija.

Nariškin je nakon razgovora rekao novinarima da je sa Lukašenkom razmatrao tješnje vojne, ekonomske i špijunske veze između dvije zemlje, koje su već u labavom savezu država.

Evropski parlament je godišnju nagradu za ljudska prava, koja nosi ime sovjetskog disidenta Andreja Saharova, juče dodijelio bjeloruskoj opoziciji.

“Moja poruka vama, dragi laureati, jeste da ostanete jaki i da ne odustanete od borbe. Znajte da smo sa vama”, rekao je predsjednik EP David Sasoli nakon objave da su nagrađene “hrabre žene... istaknute ličnosti iz političkog i civilnog društva”.

EP je u saopštenju o nagradi imenovao deset opozicionih figura, uključujući liderku Svetlanu Tihanovskaju i dobitnicu Nobelove nagrade Svetlanu Aleksijevič.

Nagrada Saharov za slobodu mišljenje, u iznosu od 50.000 eura, dodjeljuje se svake godine. Među prošlim dobitnicima su južnoafrički predsjednik Nelson Mendela, demokratska opozicija Venecuele i pakistanska aktivistkinja Malala Jusafzai.

Bonus video: