Novi "crni rekord" u Sloveniji: 1.963 novozaraženih koronavirusom, 18 umrlih

S novopotvrđenim zarazama ukupni broj od početka epidemije je porastao na 21.276, od kojih su aktivna 13.023 slučaja

3208 pregleda 0 komentar(a)
Ljubljana, glanvi grad Slovenije, Foto: Reuters
Ljubljana, glanvi grad Slovenije, Foto: Reuters

U Sloveniji su za 24 sata potvrđena 1.963 nova slučaja zaraze koronavirusom, 300 više nego dan ranije - saopšteno je danas.

Od KOVIDA-19 je umrlo 18 ljudi, potvrdilo je Ministarstvo zdravlja.

To je, prenosi agencija HINA, "novi crni rekord" po broju novooboljelih i broju umrlih do sada u Sloveniji.

S novopotvrđenim zarazama ukupni broj od početka epidemije je porastao na 21.276, od kojih su aktivna 13.023 slučaja.

U bolnicama je 449 pacijenata s KOVIDOM-19, od kojih je stanje 63 teže, te su u odjeljenjima intenzivne njege.

Ukupno su u Sloveniji tokom epidemije umrla 234 pacijenta.

Broj zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana je 449, po čemu je Slovenija među najugroženijima u Evropskoj uniji.

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova je potvrdilo da je na testu pozitivan na koronavirus bio i ministar Anže Logar, zbog čega će idućih deset dana on i njegovi saradnici biti u izolaciji.

U Sloveniji je od danas na snazi "zatvaranje" po odluci koju je prje dva dana donijela Vlada premijera Janeza Janše na najmanje sedam dana, poslije čega će se restrikcije ponovo razmotriti i revidirati, zavisno od situacije.

Tako su zatvorene trgovine, osim onih koji nude hranu i robu za osnovne potrebe, zabranjen je rad ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičkih salona, Welness-centara, bazena, biskopa, ustanova kulture, "fitnesa", autopraonica.

I dalje je na snazi zabrana napuštanja regiona stalnog boravišta, nastava u školama i fakultetima odvija se na daljinu, obustavljena je i trećina javnog prevoza, a od ponedjeljka neće raditi niti dječiji vrtići.

Po tempu širenja u posljednje vrijeme, broj novozaraženih se u Sloveniji udvostručava svakih pet do šest dana.

U slučaju popunjenosti bolničkih kapaciteta oboljelima od KOVIDA-19 Vlada razmišlja i o smještanju lakše oboljelih u hotele, no problem je ko bi o njima brinuo jer već sada iz bolnica poručuju da nemaju potrebnog obučenog kadra i da su postojeće medicinske ekipe na kraju snaga, prenijela je HINA.

Bonus video: