Nakon izjave Erdogana o Makronu i mentalnom zdravlju: Francuska povukla ambasadora iz Turske

Među pitanjima u kojima Ankara i Pariz imaju dijametralno suprotne stavove su pitanje gasa u Sredozemnom moru, Libija, sukob u Nagorno-Karabahu

16281 pregleda 16 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuska je juče povukla svog ambasadora u Turskoj na konsultacije, nakon što je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao da francuski predsjednik Emanuel Makron treba da provjeri mentalno zdravlje.

Francuska vlada je te komentare ocijenila kao neprihvatljivo nepristojne.

Erdogan je ranije juče žestoko kritikovao Makronov odnos prema muslimanima i doveo u pitanje njegovo mentalno zdravlje.

"Sve što se može reći šefu države koji na taj način tretira milione pripadnika različitih vjerskih zajednica je - prvo ispitaj svoje mentalno zdravlje", rekao je Erdogan.

Turski lider je prije dvije nedjelje osudio kao provokaciju Makronove izjave o "islamskom separatizmu" i potrebi da se islam u Francuskoj "strukturira".

Predlog zakona o borbi protiv "separatizma" u Francuskoj, čija meta je radikalni islam, treba da se nađe u parlamentu početkom decembra.

Cilj je da se ojača sekularnost i konsoliduju republikanski principi.

Ali nameravana pojačana kontrola finansiranja džamija i zabrana poslovanja imama u inostranstvu mogu dovesti do tenzija u odnosima sa Turskom.

To je najnoviji na dugačkoj listi neslaganja Makrona i Erdogana, koji često uzima u zaštitu muslimanske manjine u svijetu.

Među pitanjima u kojima Ankara i Pariz imaju dijametralno suprotne stavove su pitanje gasa u Sredozemnom moru, Libija, sukob u Nagorno-Karabahu.

Povezani članci

24. Oktobar 2020.

Erdogan: Makron da provjeri mentalno zdravlje