Slovenija: 1.113 novih slučajeva koronavirusa, sedam osoba umrlo

"Ako je ikako moguće, ostanite kod kuće, samo tako epidemiološku krivu možemo okrenuti ka dolje", kazao je na konferenciji za novinare Jelko Kacin, portparol Vlade za Kovid-19

2958 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 1.113 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a sedam osoba je umrlo od posljedica Kovida-19, objavila je danas slovenačka vlada.

Pošto se nastavlja, kako je ocijenjeno, vrlo kritično razdoblje epidemije zbog kojeg Slovenija od subote "zatvorena" na bar sedam dana, od sjutra se uvodi zabrana kretanja izvan područja matičnih opština, prenosi agencija Hina.

S novim je zarazama broj ukupnih potvrđenih infekcija od početka epidemije povećan na 24.063, od čega je aktivnih slučajeva 15.230, a 14-dnevna incidencija zaraze povećala se na 727 na 100.000 stanovnika, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

I dalje raste broj oboljelih u bolnicama, gdje su 523 pacijenta, od čega 82 na odjeljenjima intenzivne njege, a s novim smrtnim slučajevima broj umrlih od posljedica Kovida-19 povećao se na 248.

"Ako je ikako moguće, ostanite kod kuće, samo tako epidemiološku krivu možemo okrenuti ka dolje", kazao je na konferenciji za novinare Jelko Kacin, portparol Vlade za Kovid-19.

"Situacija je teška i stanje se mijenja iz sata u sat", rekao je Kacin dodajući da vlada razmatra hitne mjere u svrhu povećanja kapaciteta bolnica.

On je pozvao građane da dosljedno poštuju mjere jer vlada više nema "manevarskog prostora" za nove strože mjere.

Ministar zdravlja, Tomaž Gantar, sinoć je uredbom na 14 dana obustavio sve zdravstvene usluge koje nisu hitne, uključujući i preventivne zdravstvene programe, kako bi se prioritet dao oboljelima od koronavirusa, i najavio da će u rad u bolnicama moći da se uključe i osoblje privatnog zdravstvenog sektora s licencama, ljekari-pripravnici i specijalizanti.

Bonus video: