Muslimansko vijeće: Muslimani u Francuskoj nisu progonjeni

"Francuska je velika zemlja, muslimanski građani nisu progonjeni, oni slobodno grade džamije i slobodno praktikuju svoju vjeru", izjavio je Musaui, glavni sugovornik francuskih vlasti o pitanjima islama

7158 pregleda 0 komentar(a)
Musaui, Foto: Printscreen
Musaui, Foto: Printscreen

Čelnik Francuskog vijeća za muslimansku vjeru (CFCM) Mohamed Musaui ocijenio je da muslimani u Francuskoj nisu progonjeni, dok se na Bliskom istoku održava sve više protesta i poziva na bojkot nakon izjava francuskog predsjednika Emanuela Makrona o karikaturama proroka Muhameda, prenosi Hina.

"Francuska je velika zemlja, muslimanski građani nisu progonjeni, oni slobodno grade džamije i slobodno praktikuju svoju vjeru", izjavio je Musaui, glavni sugovornik francuskih vlasti o pitanjima islama.

"Znamo da promoteri ovih kampanja govore da brane islam, a mi pozivamo muslimane Francuske na mudrost. Sve kampanje ocrnjivanja Francuske su kontraproduktivne i stvaraju podjele", dodao je Musaui i tražio od "vjernika da brane interese zemlje".

Na bojkot pozvao i Erdogan

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na bojkot francuskih proizvoda nakon što je doveo u pitanje Makronovo mentalno zdravlje.

U vezi s tim karikaturama, predsjednik CFCM-a je objasnio da nas "zakon ne obvezuje da nam se sviđaju, čak daje pravo da ih mrzimo".

Rekao je da podržava stav predsjednika Makrona koji poziva da se "ne odustane od karikatura, svih karikatura, pod pritiskom terorista".

U ponedjeljak poslijepodne je u Elizejskoj palati predviđen sastanak Emanuela Makrona i CFCM-a.

Bonus video: