"biskupi se zajedno sa vlastima umiješali u najintimnija pitanja"

U protestu protiv zabrane abortusa Poljakinje blokirale saobraćaj: "Ruke su vam krvave"

Nakon nedeljnog protesta pred crkvama i tokom nedeljnih misa danas su Poljakinje uz masovnu podršku muževa, braće i sinova koji su sa njima izašli na ulice automobilima i sporima prelaženjem pješaških prelaza tamo ovamo u popodnevnom špicu izazvale kolaps saobraćaja u preko 100 gradova širom zemlje

4256 pregleda 2 komentar(a)
Jedan od transparenata sa protesta u Poljskoj, Foto: Rojters
Jedan od transparenata sa protesta u Poljskoj, Foto: Rojters

Stotine hiljada Poljaka na poziv građanskog udruženja Opštepoljski štrajk žena izašli su danas na ulice da blokiraju saobraćaj na glavnim raskrsnicama, ulicama i mostovima u Varšavi i više od 100 gradova širom Poljske protestujući protiv zabrane abortusa.

Okupljeni protestuju protiv presude Ustavnog suda od četvrtka, kojom je Poljakinjama gotovo potpuno zabranjen abortus, osim kada je uzgrožen život majke ili je trudnoća plod silovanja.

"Pakao za žene", "Dosta nam je", "Nosite se", Abortusi bez granica", "Ruke su vam krvave", "Prava žena zajednička stvar", "Vlada nije trudnoća, može da se ukloni" i "Ovo je rat" kao centralna parola protesta samo su neke od poruka na transparentima koje su mase ljudi uz crne kišobrane, simbola ranijih protesta žena ponijele na demonstracije povodom gotovo potpunog ukidanja prava na abortus koji u Poljskoj ne jenjavaju već peti dan.

Nakon nedeljnog protesta pred crkvama i tokom nedeljnih misa danas su Poljakinje uz masovnu podršku muževa, braće i sinova koji su sa njima izašli na ulice automobilima i sporima prelaženjem pješaških prelaza tamo ovamo u popodnevnom špicu izazvale kolaps saobraćaja u preko 100 gradova širom zemlje.

Pridružili su im se u nekim gradovima i taksisti i mnogi vozači koji su zaustavili svoje automobile i glasno trubili a na mnogim vozilima su i plakati podrške protestu poljskih žena.

Mase su i nakon blokade u saobraćajnom špicu ostale i dalje na ulicama a uprkos strogim sanitarnim mjerama kojima su zabranjena spontana okupljanja, pokušavajući koliko toliko da održe razmak demonstranti su pošli protestne šetnje Varšavom, Krakovom, Katovicama, Gdanjskom i drugim gradovima.

U Varšavi su demonstranti pošli pred crkvu na Trgu tri krsta u centru grada gdje je policija morala da ih odvoji od samozvanih domobrana iz redova poljskih desničarskih ekstremista i radikala, koji i danas kao i u nedjelju na nekim mjestima obezbjeđuju crkve da u njih ne uđu demonstranti.

Poglavar Poljske katoličke crkve, koja je inače zahvalila Ustavnom sudu na presudi da je protivustavno da se u Poljskoj prekinu trudnoće u kojima bi bile rođene bebe sa teškim deformitetima ili zbog teških oboljenja osuđene na kratak život u neizrecivoj patnji, Vojćeh Polak apelovao je na sve u Poljskoj da svoje proteste izražavaju bez agresije, poštujući drugo mišljenje.

"Nemojmo da prelazimo granice, ne produbljujmo podjele, poštujmo jedni druge, poštujmo naše svetinje", apelovao je u video poruci nadbiskup Polak.

U nedjelju su pored poruka protiv gotovo potpune zabrane abortusa na zidovima i ogradama crkava u nekim gradovima i prolivene crvene farbe na trotoarima oskrnavljena i dva spomenika pokojnom papi Jovanu Pavlu II kada su nepoznati počinioci ruke spomenika polili crvenom farbom simbolom krvi poljskih žena koje će da vještački prekinu trudnoću morati u ilegalu.

"Revolucija koja je počela to nije samo borba za pravo na abortus. To je borba za slobodu koja je pogažena na brutalan način a abortus je njen simbol", kazala je večeras jedna od organizatorki protesta iz Opštepoljskog štrajka žena Marta Lempart.

Velikodostojnicima Poljske katoličke crkve poručila je da se ne čude protestima u crkvama i pred njima kada su se biskupi zajedno sa vlastima umiješali Poljakinjama u najintimnija pitanja.

Opštepoljski štrajk žena pozvao je Poljakinje da u sredu stupe u štrajk i ne odu na posao.

Vladajući poljski konzervativci iz stranke Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog otkako su došli na vlast 2015. godine pokušavali su da ukinu potpuno pravo ženama na vještački prekid trudnoće pooštravajući zakon koji je posle mučnih debata donijet kao nacionalni kompromis 1993. godine ali su se uvijek povlačili pred protestima stotina hiljada Poljakinja na ulicama.

Sada je zato zaobiđen parlament i nađena je prečica da grupa poslanika Prava i pravde zatraži ocjenu Ustavnog suda u kome su sada sve sudije, osim jednog, izabrane po preporuci vladajuće stranke a Ustavni sud je ocijenio u četvrtak da je fetus dijete u prenatalnoj fazi koje kao ljudsko biće ima pravo na dostojanstvo i na život, tako da je taj izuzetak iz zakona koji je do sada omogućavao abortus u suprotnosti sa Ustavom Poljske.

Bivši poljski premijer, kasnije predsjednik Evropskog saveta a sada šef Evropske narodne partije Donald Tusk upozorio je da niko nije bio zadovoljan kompromisom iz 1993. godine da je vještački prekid trudnoće u Poljskoj zabranjen uz tri izuzetka, kada je teško oštećen plod, kada je ugrožen život ili zdravlja trudnice i kada je trudnoća plod krivičnog djela - silovanja ili incesta.

"Jedina prednost tog kompromisa bila je da je čuvao Poljake da ne izbije građanski rat oko abortusa. Namjenski su kompromis uništili jer građanski rat to je njihovo. Ali biće poraženi, već su poraženi", poručio je povodom odluke ustavnog suda Donald Tusk.

Preporučujemo za Vas