posjetioci moraju da nose maske i drže fizičko odstojanje

Danas počinje filmski festival u Kanu u simboličnom mini izdanju

Mini festival koji traje do 29. oktobra, otvoriće ostvarenje "Un triomphe" (Jedna pobjeda) reditelja Emanuela Kurkola, a na projekciji će biti filmska ekipa

1634 pregleda 0 komentar(a)
Sa prošlogodišnjeg festivala, Foto: Shutterstock
Sa prošlogodišnjeg festivala, Foto: Shutterstock

Međunarodni filmski festival u Kanu, koji nije mogao da bude održan na proljeće zbog sanitarne krize, počinje danas u simboličnom mini izdanju na kojem će biti prikazana četiri filma iz zvanične selekcije za 2020. godinu.

Mini festival koji traje do 29. oktobra, otvoriće ostvarenje "Un triomphe" (Jedna pobjeda) reditelja Emanuela Kurkola, a na projekciji će biti filmska ekipa.

Kulturnu manifestaciju će zatvoriti film "Les Deux Alfred" (Dvojica Alfreda) Brunoa Podalidesa. Toj projekciji prisustvovaće reditelj i glavna glumica u filmu Sandrin Kiberlen.

Biće prikazana još dva filma - "True Mothers" Japanke Naomi Kavaze i "Beginning" prvijenac Gruzijke Dee Kulumbegašvili koji je nedavno nagrađen na filmskom festivalu u San Sebastijanu.

Žiri će dodijeliti Zlatnu palmu za kratkometražni film i nagrade Sinefondasion specijalizovane za otkrivanje novih talenata.

Organizatori Kanskog festivala koji nije mogao da bude održan u maju zbog epidemije koronavirusa, samo su saopštili spisak od 56 filmova u zvaničnoj selekciji za 2020. godinu. U međuvremenu neki od filmova na tom spisku su prikazani na drugim festivalima.

Organizatori se nadaju da će naredne godine u uobičajenom terminu od 11. do 22. maja biti održano 74. izdanje festivala u Kanu.

Mini izdanje festivale održava se uz sanitarne mjere zbog koronavirusa, posjetioci moraju da nose maske i drže fizičko odstojanje, dok će neki filmovi biti prikazani posle podne umjesto uveče.