"Sputnjik V"

Rusija svoju vakcinu protiv koronavirusa podnijela SZO na pretkvalifikaciju

Ali zasad, primjećuje SZO, "još nije prekvalifikovana neka vakcina za KOVID-19, niti je objavljen spisak za hitne potrebe"

7674 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Rusija je podnijela zahtjev Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) za "za ubrzanu registraciju i pretkvalifikaciju" svoje prve vakcine protiv novog koronavirusa, "Sputnjik V", objavile su u utorak ruske vlasti.

Na pitanje AFP-a, SZO je rekla da su podnesci za "predizbor ili registraciju u postupcima hitne upotrebe" u kategoriji "povjerljivi".

Rusija je "jedna od prvih zemalja na svijetu koja je zatražila od SZO pretkvalifikaciju svoje vakcine protiv novog koronavirusa", rekle su ruske vlasti.

"U kontekstu pandemije, ubrzana registracija vakcine po proceduri (SZO) učiniće rusku vakcinu dostupnom svima brže nego po konvencionalnim procedurama", dodaje se u saopštenju.

SZO podvlači da "ako se smatra da je proizvod koji je predat na ocjenjivanje, u skladu s kriterijumima za uvrštavanje na listu, SZO će to objaviti".

"Uspješan predizbor omogućiće da se vakcina 'Sputnjik V' uvrsti na listu ljekova koje (...) zemlje koriste za velenabavku", rekla je SZO.

Ali zasad, primjećuje SZO, "još nije prekvalifikovana neka vakcina za KOVID-19, niti je objavljen spisak za hitne potrebe".

Rusija je početkom avgusta saopštila da je ona prva razvila i registrovala vakcinu protiv bolesti KOVID-19 koju izaziva koronavirus. Tu vakcinu je razvio moskovski istraživački centar "Gamaleja", pri Ministarstvu odbrane. U Rusiji registracija kod vlasti prethodui završnoj fazi kliničkih ispitivanja.

Na vakcinu nazvanu "Sputnjik V" - po prvom vještačkom satelitu u istoriji kojeg je izgradio Sovjetski Savez, gledalo se sa skepticizmom, posebno zato što u vrijeme kada je njeno posotojanje objavljeno, ona još nije bila prošla završnu fazu kliničkog ispitivanja.

Veliki dio ruske političke elite je ipak rekao da su vakcinisani, a Vladimir Putin navodeći primjer jedne od svojih kćerki. Vlada se nada da će vakcinu narednih mjeseci masovno rasporediti u zemlji.

Ranije ovog mjeseca, ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da je Rusija registrovala i svoju drugu vakcinu protiv koronavirusa.

Rusija je posljednjih nedjelja zabilježila veliko širenje epidemije. Ta zemlja je na četvrtom mjestu u svijetu po broju zabilježenih slučajeva, sa ukupno 1.547.774 zaražene osobe i 26.589 umrlih.

Preporučujemo za Vas