Mafija podstiče nasilje na protestima u Italiji

Ako vlada ne pomogne preduzećima i pojedincima koji se bore da prežive pandemiju, mafijaši će preuzeti ulogu spasitelja

5842 pregleda 1 komentar(a)
U Rimu je juče došlo do sukoba demonstranata i policije, Foto: Reuters
U Rimu je juče došlo do sukoba demonstranata i policije, Foto: Reuters

Na protestima u Italiji protiv mjera za suzbijanje širenja koronavirusa došlo je do nasilja, za koje je vlada optužila i mafiju, koja čini sve što može da spriječi da pandemija ugrozi njen biznis.

Italijanske vlasti su saopštile da je mafija planirala i usmjeravala demonstracije u Napulju na kojima je u petak napadnuta policija.

Demonstranti su izašli na ulice širom Italije da iskale bijes zbog najnovije runde restrikcija, uključujući kraće radno vrijeme kafića i restorana.

U finansijskoj prijestonici Milano, juče su gađali zapaljivim bombama policajce, koji su uzvratili suzavcem. “Sloboda, sloboda, sloboda,” uzvikivale su mase tokom sukoba sa policijom u centru grada. U Torinu su polomljeni izlozi luksuznih radnji, a neke su opljačkane, što je dovelo do hapšenja 10 izgrednika. Policija je juče u Rimu upotrijebila vodeni top da rastjera demonstrante na protestu protiv ograničenja. Došlo je do sukoba ultradesničarskih demonstranata i policije.

Očekivalo se da premijer Đuzepe Konte odobri mjere koje će pomoći kompanijama pogođenim ograničenjima koja su uvedena za vikend nakon što se dnevni broj zaraženih povećao osam puta za manje od mjesec.

Vlasti južne regije Kampanja uvele su policijski čas od 11 uveče do pet ujutro i objavile planove za jednomjesečno zaključavanje.

Kao i ostali biznisi u Italiji, tamošnja mafija Kamora je pogođena kovid mjerama na osnovu kojih su zatvorene prodavnice i restorani, od kojih uzimaju reket. Policijski zvaničnik u Napulju Alfredo Fabroćini kaže da je mafija postala “gladnija”.

Ekonomski metež koji je kriza izazvala stvorio je mogućnost za mafiju da preuzme pogođene firme, ali je zaključavanje loša vijest jer povećana kontrola ograničava njihovu slobodu funkcionisanja. Policija je procijenila da će, sa zatvaranjem noćnog života u Italiji, prihod Kamore od droge opasti za čak 60 odsto, prenio je portal “Politiko”.

Jedna od mjeta koje je Konte objavio u nedjelju je zatvaranje kafića i restorana u šest popodne. Kampanja, Lacio i Lombardija, regije sa najviše slučajeva koronavirusa u Italiji - uvele su policijski čas u pokušaju da uspore širenje zaraze.

Na jednom protestu u Napulju u petak, policija je identifikovala članove četiri porodice Kamore za koje se vjeruje da usmjeravaju nasilje. Demonstranti su kamenicama gađali policajce i napadali ih u njihovim automobilima, koje su demolirali motkama. Napadnuto je i nekoliko novinara. Predsjednik regije Kampanja Vinćenco de Luka je događaje opisao kao “gerilsko ratovanje”.

De Luka je pozvao na strože mjere za suzbijanje širenja virusa. “Na ivici smo tragedije. Potrebno nam je nacionalno zaključavanje.” Vlada se opire takvim pozivima zbog ekonomskih i društvenih posljedica.

Glavni tužilac za borbu protiv mafije Federiko Kafiero De Raho, rekao je za lokalni list “Il Matino” da je “200 skutera pratilo demonstracije, a potom, nakon dogovorenog signala, krenulo u napad na policiju.”

“Intenzitet nasilja govori da vinovnici nisu vlasnici restorana ili kompanija, niti radnici,” rekao je, dodavši da su se mirnim demonstrantima pridružili pripadnici ultradesnice i anarhisti. “Ono što se desilo je stvarni, opipljivi napad na državu.”

Demonstracije je podržala neofašistička stranka Forca nuova.

"Neka Napulj bude prvi grad koji je ustao protiv zdravstvene diktature”, rekao uoči demonstracija lider stranke Roberto Fjore.

De Luka je kazao da protesti nemaju nikakve veze sa legitimnim brigama firmi zbog policijskog časa i da su najmanje nedjelju dana planirani i koordinisani na društvenim mrežama.

Đuzepe Antoći, predsjednik Fondacije Kaponeto, centra za istraživanje mafije, rekao je da se mafija protivi policijskom času i zaključavanju jer povećanje policijske kontrole i zatvaranja utiču na njihovu sposobnost da traže reket i smanjuje prihode od prodaje droge. “Zaključavanje u prvom talasu ih je satrlo”, rekao je Antoći za “Politiko”.

On ističe da mafija koristi protest da podstakne bijes i opšte nepovjerenje prema državi. “Odgovara im da stvore atmosferu sukoba između naroda i države. Pokazuju da država nije tu da pomogne i oni se nude da pruže pomoć. Na taj način šire mrežu saveznika.”

“Ako mafijaški bos plati za vašu prodavnicu kada vi ne možete, on postaje vaš dobrotvor,” objasnio je. “Postoji rizik da se vratimo 30-40 godina unazad, kada su vođe mafije smatrane arbitrima koji su rješavali probleme i sporove.”

Mnoge firme koje su preživjele zaključavanje sada će propasti ako ne dobiju pomoć, a mafija ima skriveni novac koji mora oprati ulaganjem u legitimna preduzeća, rekao je Antoći. Ako se firme obrate mafijašima koji pozajmljuju novac, kamata je toliko visoka da će na kraju morati da ustupe mafiji dio biznisa. “Država mora da pomogne tim firmama, brzo, jer će u suprotnom to mafija učiniti”.

Sandro Ruotolo i Paolo Sjani, poslanici iz Napulja, pozvali su vladu u zajedničkom saopštenju da pomogne preduzećima i pojedincima koji se bore da sastave kraj s krajem kako bi se spriječilo da mafija preuzme ulogu spasitelja. Na one koji legitimno protestuju, apelovali su da se distaniciraju od mafije, da ih “izoluju, identifikuju i zaustave. Svaki čin nasilja bi trebalo osuditi, nikad opravdavati.”

Senator Nikola Mora, šef skupštinske komisije za borbu protiv mafije, upozorio je da bi bande mogle profitirati od pandemije. “Tamo gdje postoje nemaština i nezadovljstvo, stvara se mit o dobrom mafijašu Kamore koji vas štiti i brine o vama. Na jugu i dalje možete čuti, nažalost, da je mafija dobra,” naveo je u saopštenju.

Kamora je, kako su prenijeli mediji, lokalnim stanovnicima koji su pogođeni restrikcijama, nudila finansijsku podršku kako bi pridobila nove članove i osvojila dodatnu teritoriju. Njeni agenti su najugroženijima u regiji dijelili pakete hrane kao i novčanice od 50 eura.

“Nekad su tražili novac, sada ga daju, a onda će tražiti nešto zauzvrat,” kaže Luiđi Juomo, predsjednik SOS Impreze, nacionalne organizacije za borbu protiv reketa, koja štiti mala i srednja preduzeća.

Tužialc De Raho kaže da je “siromaštvo prva linija intervencije za različite italijanske mafijaške grupe, i za regrutovanje i da sticanje društvene moći.”

Bonus video: