najavili pravne i diplomatske korake

"Šarli Ebdo" razbjesnio Erdogana - "ništa im nije sveto"

Na naslovnici časopisa prikazan je Erdogan u majici i donjem rublju sa limenkom pića u ruci, a pored njega je žena u hidžabu kojoj podiže suknju

17885 pregleda 826 reakcija 79 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Turska je najavila da će preduzeti sve pravne i diplomatske korake protiv autora karikature predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u satiričnom časopisu "Šarli Ebdo".

Na naslovnici časopisa prikazan je Erdogan u majici i donjem rublju sa limenkom pića u ruci, a pored njega je žena u hidžabu kojoj podiže suknju.

"Oštro osuđujemo karikaturu našeg predsjednika u francuskom časopisu koja pokazuje da joj nikakva religija i vrijednosti nisu svete", napisao je na Twitteru Erdoganov portparol Ibrahim Kalin.

Veliki imam egipatske džamije al-Azhar pozvao je međunarodnu zajednicu da kriminalizuje djela "protiv muslimana", nakon objave karikatura proroka Muhameda u Francuskoj koje su izazvale bijes muslimana širom svijeta i pozive vlada tih dražva na bojkot francuskih proizvoda, prenosi agencija Hina.

Karikature, koje muslimani smatraju svetogrđem, objavljene su u znak solidarnosti sa učiteljem kojem je 16. oktobra odrubljena glava jer je u razredu pokazao karikature proroka Muhameda.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron razbjesnio je muslimane rekavši da će udvostručiti napore kako bi se spriječilo da konzervativna islamska vjerovanja ugrožavaju francuske vrijednosti.

Šeik Ahmed al-Tayeb, čelnik hiljadu godina starog univerziteta sunitskih muslimana, rekao je da al-Azhar oštro odbacuje korišćenje antimuslimanskih osjećaja za pridobijanje birača na izborima, prenosi Hina.

Egipatski predsjednik Sisi izjavio je da vrijeđanje 1,5 milijardi muslimana nije sloboda govora, ali je odbacio bilo koji oblik nasilja u ime odbrane religije i vjerskih simbola.

Preporučujemo za Vas