rezultati eksperimenta

Psi koji mogu da nanjuše koronu imaju skoro iste rezultate kao PCR testovi

Oko sto putnika svakodnevno stoji u redu za ovakvu vrstu besplatnog testiranja u Finskoj

4820 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Stručnjaci u Finskoj objavili su danas da su prvi rezultati eksperimenta s psima koji nanjuše oboljele od novog koronavirusa obećavajući.

Zamjenik gradonačelnika Vanta istakao je da su rezultati do kojih su došli psi skoro identični rezultatima PCR testova.

Tri psa nanjušila su 2.200 putnika od kada je, krajem septembra, postavljena probna kabina u hodniku kojim prolaze putnici na aerodromu Helsinki-Vanta i otkrili virus kod 0,6 odsto putnika.

Iako će se eksperiment nastaviti do decembra, nadležni navode da su prvi rezultati uglavnom u skladu sa stopom otkrivanja virusa na PCR testovima, koji se takođe rade među putnicima dobrovoljcima po dolasku.

"Sproveli smo između 16.000 i 17.000 PCR testova na aerodromu i manje od jedan odsto je pozitivno", rekao je gradonačelnik Vanta Timo Aronkjito na konfernciji za novine, prenosi Tanjug.

Kako prenosi SEEbiz, eksperimenti sprovedeni u prvom talasu pandemije pokazuju da psi mogu da otkriju koronavirus uz skoro 100 odsto preciznosti i do pet dana prije nego PCR test.

Oko sto putnika svakodnevno stoji u redu za ovakvu vrstu besplatnog testiranja u Finskoj, koje zahtijeva da se ljudi obrišu maramicom i daju je psu da je ponjuši.

Pas se, ako je uzorak negativan, ne zadržava kod te maramice.

Naučnici sa Univerziteta u Helsinkiju, koji su osmislili eksperiment u saradnji sa stručnjacima za pse tragače organizacije "Wise Nose" nadaju se da će njihova istraživanja podstaći vladu da finansira tu metodu i pokrene je na turističkim lokacijama i drugim javnim okupljanjima.

Na obuci je još jedan pas, njemački ovčar Valo.

Preporučujemo za Vas