Francuska neće popustiti pred terorom

„Nećemo odustati od vrijednosti koje čine Francusku”, posebno od „slobode da se vjeruje ili ne vjeruje”, rekao je francuski predsjednik

3227 pregleda 0 komentar(a)
Policija ispred crkve Notr dam u Nici gdje se dogodio napad, Foto: Reuters
Policija ispred crkve Notr dam u Nici gdje se dogodio napad, Foto: Reuters

Francuska neće popustiti pred terorom, kazao je juče predsjednik Emanuel Makron u obraćanju građanima nakon što su tri osobe ubijene u novom terorističkom napadu u njegovoj zemlji.

Govoreći ispred bazilike u Nici gdje je muškarac naoružan nožem ubio dvije žene i jednog muškarca, Makron je kazao da je Francuska napadnuta.

„Troje naših sunarodnika je ubijeno danas u bazilici u Nici u isto vrijeme kada je francuski konzulat napadnut u Saudijskoj Arabiji“, kazao je Makron. „Ako nas napadaju, to je zbog naših vrijednosti”, dodao je francuski predsjednik koji je pozvao zemlju na jedinstvo i da „ne popusti ni pred kojim duhom straha”.

„Nećemo odustati od vrijednosti koje čine Francusku”, posebno od „slobode da se vjeruje ili ne vjeruje”, rekao je Makron i uputio podršku katoličkoj zajednici.

Makron juče u Nici
Makron juče u Nicifoto: Reuters

Makron je rekao da će povećati sa 3.000 na 7.000 broj pripadnika vojne operacije „Stražar” koji će biti zadužena da obezbjeđuju vjerske objekte. Prema njegovim riječima, vojnici će takođe biti raspoređeni u blizini škola jer se učenici poslije kratkog raspusta u ponedeljak vraćaju na nastavu.

„Svi vi, nezavisno od religije, od toga da li ste vjernici ili ne, morate se ujediniti i ne smijete popustiti pred duhom podjela. Svi građani su duboko šokirani i potrešeni zbog onog što se dogodilo“.

Napad u Nici dogodio se oko devet sati ujutru kada je naoružani muškarac upao u crkvu gdje je prvo ubio čuvara, da bi zatim odsjekao glavu starijoj ženi i teško ranio još jednu ženu, kazali su izvori iz policije.

Čuvar crkve i starija žena su odmah preminuli, a treća žrtva, 40-godišnja žena, je uspjela da izađe iz crkve i stigne do obližnjeg kafića, gdje je preminula, kazao je gradonačelnik Nice Kristjan Estrosi novinarima.

Policija je mjesto zločina opisala kao „prizor užasa“, a državni tužilac za borbu protiv terorizma saopštio je da je otvorena istraga o „ubistvima povezanim sa terorističkom organizacijom“.

„Osumnjičenog napadač policija je ranila prilikom hapšenja“, kazao je Estrosi, ističući da je on i tada uzvikivao „alahu akbar“ (bog je najveći). Prema pisanju francuskih medija napadač je ranjen u rame i nije životno ugrožen.

„Dosta je bilo. Krajnje je vrijeme da Francuska zauvijek zbriše islamofašizam sa naše teritorije“, kazao je Estrosi.

Izvor iz policije kazao je za Rojters da je napadač 21-godišnji državljanin Tunisa koji je ušao u Francusku iz susjedne Italije. Francuski mediji su objavili da je napadač 21-godišnji Brahim Usaui i da je početkom oktobra preko Lampeduze stigao u Francusku. Vlasti Tunisa su saopštile juče da su otvorile istragu nakon tvrdnji da je napadač državljanin Tunisa.

Nakon napada u Nici, premijer Žan Kasteks je stepen pripravnosti Francuske podigao na najviši nivo.

U međuvremenu, u Saudijskoj Arabiji, državna televizija je objavila da je jedan Saudijac uhapšen u gradu Džeda nakon što je napao i ranio stražara u francuskom konzulatu. Francuska ambasada je saopštila da je stražar u bolnici, ali da je njegovo stanje stabilno.

Jučerašnji napad dogodio se nepune dvije nedjelje nakon što je jedan 18-godišnjak ubio profesora Samuela Patija ispred škole u Parizu zato što je na času građanskog obrazovanja tokom diskusije o slobodi govora pokazao karikature proroka Muhameda, objavljene u satiričnom časopisu „Šarli ebdo“.

Nakon Patijevog ubistva Makron je obećao da će se obračunati sa islamističkim ekstremizmom, uključujući zatvaranje džamija i drugih organizacija optuženih za radikalizaciju i nasilje. Njegovi komentari izazvali su ljutite proteste u muslimanskom svijetu, Makronove slike su paljene i bilo je i poziva na bojkot francuskih proizvoda.

Protesti protiv Francuske u Somaliji
Protesti protiv Francuske u Somaliji foto: Reuters

Francuska, koja ima najveću muslimansku zajednicu u Evropi, našla se ne meti niza islamističkih napada proteklih godina, uključujući i bombaške napade u Parizu 2015. kada je ubijeno 130 osoba i napad u Nici kada je ekstremista kamionom pregazio i ubio 86 osoba. Makron je u jučerašnjem obraćanju podsjetio i na slučaj katoličkog sveštenika Žaka Hamela kojeg su napadači ubili i njegovoj crkvi 2016.

Francuski muslimanski savjet osudio je jučerašnji napad i pozvao muslimane da otkažu proslave povodom dana rođena proroka Muhameda u znak „saučešća i solidarnosti sa žrtvama i njihovim voljenima“.

Solidarnost lidera iz EU i SAD, Turska poziva na izbjegavanje zapaljive retorike

Lideri Evropske unije saopštili su juče da su „šokirani terorističkim napadima“ i izrazili solidarnost sa Francuskom. „Pozivamo lidere širom svijeta da rade na dijalogu i razumijevanju među zajednicama i religijama umjesto na podjelama“, navodi se u zajedničkom saopštenju lidera 27 članica bloka.

Predsjednik SAD Donald Tramp izrazio je saosjećanje sa narodom Francuske.

„Amerika je uz našeg najstarijeg saveznika u ovoj borbi. Ovi radikalni islamistički teroristički napadi moraju smjesta prestati. Nijedna zemlja, ni Francuska ni bilo koja druga država to više ne može da trpi“, objavio je Tramp na Tviteru.

Napad su takođe osudile Britanija, Saudijska Arabija i Turska, čiji je predsjednik Tajip Erdogan ranije ove nedjelje oštro kritikovao Makrona i Francusku zbog prikaza proroka Muhameda.

Erdoganov direktor za komunikacije, Fahretin Altun kazao je da se islam ne može koristiti u ime terorizma, dodajući: „Pozivamo francusko rukovodstvo da izbjegava dalju zapaljivu retoriku protiv muslimana i da se umjesto toga fokusira na pronalaženje počinilaca ovog i drugih nasilnih djela“.

Ministarstvo inostranih poslova Saudijske Arabije saopštilo je da su „ekstremistička djela“ poput onog u Nici „suprotna svim religijama“, ali je naglasilo „važnost izbjegavanja praksi koje podstiču mržnju, nasilje i ekstremizam“.

Papa Franjo najoštrije je posudio „divljački“ napad u crkvi u Nici i pozvao Francuze da ostanu jedinstveni.

Bonus video: