Slovenija: 1.798 novih slučajeva zaraze koronavirusom, umrlo 23 ljudi

Kako je prenijela agencija Hina, broj ukupno potvrđenih infekcija prema podacima slovenačkog Ministarstva zdravlja od početka epidemije povećao se na 32.503, a trenutno je aktivno 20.980 slučajeva

4451 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Ljubljane, glavnog grada Slovenije, Foto: Reuters
Detalj iz Ljubljane, glavnog grada Slovenije, Foto: Reuters

U Sloveniji je u posljednja 24 sata od 6.368 testiranih potvrđeno 1.798 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je još 23 oboljelih od Kovida-19, objavila je danas vlada na Tviteru.

Kako je prenijela agencija Hina, broj ukupno potvrđenih infekcija prema podacima slovenačkog Ministarstva zdravlja od početka epidemije povećao se na 32.503, a trenutno je aktivno 20.980 slučajeva.

I dalje se povećava broj hospitalizovanih bolesnika i onih koji imaju teže stanje, pa su trenutno u bolnicama 703 pacijenta, od čega su 122 na intenzivnoj njezi.

Sve epidemiološke krivulje i dalje su u porastu, pa je broj aktivnih infekcija, kao i broj ljudi u bolnicama najveći do sada, kao i 14-dnevna incidencija rasta zaraza koja je premašila hiljadu.

U posljednjih 14 dana prema najnovijim podacima 1001 osoba je oboljela na sto hiljada stanovnika.

I broj smrtnih slučajeva u jednom danu najveći je do sada, a broj umrlih od početka epidemije popeo se na 315.

Vlada je sinoć zbog dramatične situacije sa širenjem virusa produžila za još nedjelju dana rigorozne mjere kojim je zaustavljen društveni život, dok se ekonomske aktivnosti nastavljaju uz primjenu mjera zaštite.

Vlada je danas objavila da će i sljedeće sedmice učenici i studenti ostati kod kuće, što će se računati kao jesenji praznici, pa neće biti niti onlajn nastave, dok će vrtići biti samo djelimično otvoreni za djecu zaposlenih u važnim službama, kao što je zdravstvo, vatrogasna služba, civilna zaštita i policija.

Na snazi ostaju i druge mjere i ograničenja koja su uvedena u posljednje vrijeme zbog eksponencijalnog rasta zaraze.

Tako ostaje zabrana kretanja u grupama za više od šest osoba, noćni policijski čas i zabrana izlaska iz opština stalnog prebivališta, osim izuzetaka, kao što su odlazak na posao i slično, što će policijske kontrole provjeravati uvidom u potvrde.

Bonus video: