preko 800 povrijeđenih

Turska i Grčka: Broj žrtava u zemljotresu porastao na 27

Dvoje tinejdžera stradalo je u Samosu kada se na njih srušio zid. Najmanje 14 osoba je povrijeđeno na ostrvu, a dvoje, uključujući jednog 14-godišnjaka, prebačeni su avionom u Atinu dok je sedam hosiptalizovano na samom ostrvu

2921 pregleda 0 komentar(a)
Izmir, Foto: Rojters
Izmir, Foto: Rojters

U snažnom zemljotresu koji je pogodio tursku egejsku obalu i sjeverni dio grčkog ostrva Samos stradalo je najmanje 27 ljudi, više od 800 je povrijeđeno, a spasilački timovi jutros nastavljaju da kopaju kroz betonske blokove i ruševine zgrada u potrazi za preživjelim.

Zemljotres je zatresao juče popodne, rušeći zgrade u Izmiru, trećem najvećem turskom gradu, izazivajući mali cunami u kvartu Seferihsar i na ostrvu Samosu. Poslije glavnog udara uslijedilo je stotine naknadnih potresa.

Rano jutros posmatrači su uzvikivali od radosti kada su spasioci izvukli jednu tinejdžerku iz srušene osmospratne stambene zgrade. Prijatelji i rođaci stajali su ispred zgrade da čuju vijesti o svojima koji su još zarobljeni u ruševinama, uključujući zaposlene u stomatološkoj ambulanti koja se nalazila u prizemlju.

Još dvije žene spasene su iz srušene dvospratnice.

Najmanje 24 ljudi stradalo je u Izmiru uključujući jednu stariju ženu koja se utopila, prema Upravi za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Turske (AFAD).

Dvoje tinejdžera stradalo je u Samosu kada se na njih srušio zid. Najmanje 14 osoba je povrijeđeno na ostrvu, a dvoje, uključujući jednog 14-godišnjaka, prebačeni su avionom u Atinu dok je sedam hosiptalizovano na samom ostrvu.

Mali cunami koji je pogodio tursku obalu takođe je pogodio Samos gdje je morska voda poplavila ulice u glavnom lučkom gradu Vatiju. Vlasti su upozorile građane da se drže dalje od obale i oštećenih zgrada.

Prema istanbulskom institutu Kandili zemljotres magnitude 6,9 imao je epicentar u Egejskom moru sjeveroistočno od Samosa. AFAD je naveo da je zemljotres bio magnitude 6,6 i da je bio na dubini od oko 16 kilometara.

Osjetio se širom istočnih grčkih ostrva i čak do Atine, kao i Bugarske. U Turskoj pogodio je regione Egeja i Marmare uključujući Istanbul. Guverner Istanbula rekao je da nema prijavljenih oštećenja u tom gradu.

Preporučujemo za Vas