Slovenija: 1.797 novih zaraza, epidemija ne jenjava

Danas je samo jedna infekcija manje zabiljeležena u odnosu na prethodni dan, a udio pozitivnih testova smanjen je na 26,78 odsto, ali epidemiolozi upozoravaju da to ne znači da epidemija jenjava i da se trend poslednjih dana promijenio jer se od srijede primjenjuje izmenjeni protokol testiranja ciljnih grupa, prenijela je Hina

1120 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Sloveniji je u poslednja 24 sata od 6. 710 testiranih na korona virus infekcija potrvrđena kod 1.797 osoba, objavio je danas portparol slovenačke vlade za Kovid-19 Jelko Kacin.

Danas je samo jedna infekcija manje zabiljeležena u odnosu na prethodni dan, a udio pozitivnih testova smanjen je na 26,78 odsto, ali epidemiolozi upozoravaju da to ne znači da epidemija jenjava i da se trend poslednjih dana promijenio jer se od srijede primjenjuje izmenjeni protokol testiranja ciljnih grupa, prenijela je Hina.

To znači da ljekari primarne zdravstvene zaštite više ne upućuju na testiranje one koji pokazuju znake bolesti i imaju blaže simptome, već samo one sa težim oblicima bolesti, zaposlene u zdravstvu i staračkim domovima. "Dajte svoj doprinos zaustavljanju virusa i ostanite kod kuće", poručio je Kacin na Tviteru.

Infektolog Mario Fafangel iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje rekao je da je zbog promena u načinu testiranja teško govoriti o trendu smanjenja rasta infekcije i "svetlu na izlasku iz tunela", i istakao da je važniji podatak o broju hospitalizacija koji i dalje raste. Šefica vladinog stručnog tima za Kovid-19 Bojana Beović izjavila je sinoć da neki podaci daju nadu da su uvedene stroge mjere za zaustavljanje epidemije počele da daju rezultate, ali da treba biti oprezan i da se možda radi o "statističkim oscilacijama", kao i da mjere moraju da ostanu na snazi još oko mjesec dana.

Bonus video: