aerodrom Tegel bi 8. novembra trebao zatvoriti svoja vrata

Berlinski aerodrom otvoren s devet godina kašnjenja: "Danas nećemo zbijati šale"

Odluka o novom aerodromu je donesena 2006., a gradnju su od samog početka pratili problemi tako da mu je uoči planiranog otvaranja 2011. zbog propusta u konstrukciji i protivpožarnoj zaštiti uskraćena upotrebna dozvola

3962 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Danas je s devet godina zakašnjenja i nakon mnogobrojnih skandala otvoren središnji berlinski aerodrom koji nosi ime bivšeg berlinskog gradonačelnika i njemačkog kancelara Vilija Branta, prenosi Hina.

"Danas nećemo govoriti o novcu, danas nećemo zbijati šale", rekao je savezni ministar saobraćaja Andreas Šeuer prilikom otvaranja, aludirajući na seriju skandala koji su nekoliko puta otkazivali otvaranje središnje berlinske aerodrome i prouzrokovali troškove koji su se s prvobitne dvije popeli na preko šest milijardi eura.

Šeuer je zahvalio i radnicima drugog berlinskog aerodroma, Tegel, koja je zbog problema s novim aerodromom pod otežanim uslovima za nekoliko godina produžila rad.

"Da ste u ovakvim uslovima uspjeli zbrinuti toliki broj putnika, graniči s čudom", rekao je Šeuer.

Berlin Tegel bi 8. novembra trebao zatvoriti svoja vrata, a drugi aktivni berlinski aerodrom Šonefeld, koji se nalazi odmah pored novog i koji je nekad služio kao glavni međunarodni aerodrom DDR-a, kao Terminal 5 djelovaće u sklopu novog aerodroma kao terminal za niskobudžetne kompanije.

Treći, najstariji aerodrom Tempelhof, koji se nalazio usred grada, zatvoren je još 2008.

"Ovaj aerodrom je još jedan doprinos njemačkom ujedinjenju"

Odluka o novom aerodromu je donesena 2006., a gradnju su od samog početka pratili problemi tako da mu je uoči planiranog otvaranja 2011. zbog propusta u konstrukciji i protivpožarnoj zaštiti uskraćena upotrebna dozvola.

Gradonačelnik grada-savezne pokrajine Berlina Mihael Muler rekao je prilikom otvaranja kako je ovaj aerodrom, koji je središnje aerodromsko čvorište Berlina, ali i savezne pokrajine Brandenburg, koja se nalazila u sklopu Istočne Njemačke, još jedan korak ka ujedinjenju.

"Ovaj aerodrom je još jedan doprinos njemačkom ujedinjenju i istoriji spajanja dvije njemačke države", rekao je Mueller.

Prvi su na novi aerodrom sletjeli avioni Lufthanse i britanske niskobudžetne kompanije Izi Džet s počasnim gostima. Prvi avion s putnicima bi trebao poletjeti sutra.

Premijer savezne pokrajine Brandenburg Dietmar Voidke izrazio je nadu da će otvaranjem novog aerodroma Berlin i okolina napokon postati i interkontinentalno aerodromski čvorište poput aerodroma Frankfurt i Minhen.

Središnji berlinski aerodrom, koji nosi IATA oznaku BER, otvara se usred najveće poslijeratne krize vazdušnog saobraćaja uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

U sljedećim nedjeljama se očekuje prevoženje svega oko pet hiljada putnika dnevno. U poređenju sa decembrom prošle godine, vazdušni saobraćaj je u Berlinu smanjen za 70 posto.

Preporučujemo za Vas