PODNIO ZAHTJEV

Snouden traži rusko državljanstvo, želi da zadrži američko

Snoudenov advokat Anatolij Kučerena je 22. oktobra objasnio da je boravak Snoudenu produžen na neodređeno vrijeme i da je to omogućeno zahvaljujući nedavnim izmjenama ruskog zakona o imigraciji

916 pregleda 0 komentar(a)
Snouden, Foto: Reuters
Snouden, Foto: Reuters

Bivši saradnik američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Edvard Snouden, koga traži Vašington, rekao je danas da je podnio zahtjev za rusko državljanstvo, tek pošto je dobio stalni boravak u Rusiji gdje se nalazi od 2013. godine.

Tridesetsedmogodišnji Snouden objasnio je preko Tvitera da je tražio da zadrži svoje američko državljanstvo što je moguće poslije nedavne promjene ruskog zakona o državljanstvu i imigraciji.

Taj zahtjev uslijedio je nekoliko dana pošto je njegova partnerka Lindzi Mils objavila da je trudna.

"Poslije godina odvojenosti od naših roditelja moja supruga i ja nemamo nikakvu namjeru da budemo odvojeni od našeg sina", napisao je Snouden na Tviteru.

Takođe je objasnio da on i njegova supruga žele da ostanu Amerikanci i da podižu sina u "skladu sa svim američkim vrijednostima koje vole, uključujući slobodu izražavanja".

Snoudenov advokat Anatolij Kučerena je 22. oktobra objasnio da je boravak Snoudenu produžen na neodređeno vrijeme i da je to omogućeno zahvaljujući nedavnim izmjenama ruskog zakona o imigraciji.

Snouden je do sada imao prvo na azil u trajanju od godinu dana, potom je dobio boravišnu dozvolu na tri godine, koja je produžena 2017.

Bivši saradnik američke NSA našao je utočište u Rusiji 2013. godine pošto je pobjegao iz SAD.

Snouden se u SAD suočava sa optužbama za špijunažu jer je otkrio globalni program prisluškivanja i praćenja koji je NSA sprovodila u SAD i širom svijeta.

U avgustu je američki predsjednik Donald Tramp rekao da će "baciti pogled" na moguće pomilovanje Snoudena kome u SAD prijeti do 30 godina zatvora zbog optužbi za špijunažu.

Snouden kome je oduzet američki pasoš na zahtjev Vašingtona stigao je u Moskvu u maju 2013. godine.

Stigao je iz Hongkonga i sa namjerom da se skloni u Latinskoj Americi.

Na kraju je bio bolkiran u Rusiji gdje je dobio azil.

Preporučujemo za Vas