Turska: Uhapšen osumnjičeni za učešće u ubistvu ruskog ambasadora

Policija nije otkrila detalje učešća uhapšenog u ubistvu ruskog ambasadora
59 pregleda 2 komentar(a)
Andrej Karlov ubistvo, Foto: Reuters
Andrej Karlov ubistvo, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.01.2018. 09:42h

Osumnjičeni za učešće u ubistvu ruskog ambasadora Andreja Karlova uhapšen je u Turskoj, prenose lokalni mediji.

Prema pisanju lista "Dejli sabah" turske obavještajne službe uhapsile su osumnjičenog sa inicijalima V.K.A, koji je bio poznat policiji zbog pripadnosti terorističkoj grupi FETO.

Tokom istrage utvrđeno je da je pritvorenik koristio program za mobilne uređaje ByLockza pregovore sa članovima terorističke organizacije.

Policija nije otkrila detalje učešća uhapšenog u ubistvu ruskog ambasadora.

Ranije je objavljeno da je u Ankari uhapšen Mustafa Timur Ozkan, organizator izložbe fotografija na kojoj je ubijen Karlov.

Karlov je ubijen u decembru 2016. hicem u leđa na otvaranju izložbe u Ankari. Diplomata je posmrtno odlikovan ordenom Heroja Rusije.

Ubistvo je snimljeno kamerama, i na snimku se vidi kako napadač puca na Karlova sa leđa dok ovaj drži govor, a zatim počinje da viče "Alahu Akbar".

AFP je tada prenio pozivajući se na očevica, da je napadač uzviknuo "Osveta za Alepo".

Agencije su navodile da je napadač uzvikivao i "Nemojte zaboraviti Siriju, nemojte zaboraviti Alepo. Dok ljudi tamo nisu sigurni ni mi nećemo biti ovdje". Atentator je nakon toga ubijen.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu je na dan ubistva Karlova rekao da je čovjek koji je ubio ruskog ambasadora bio policijac.

Sojlu je tada rekao da je ubic Karlova nekad radio u jedinici policije za razbijanje nereda. On je tada identifikovan kao Mevlut Mert Altinas.

Bonus video: