OKUPILO SE NEKOLIKO STOTINA LJUDI

Sukob policije i demonstranata u Ljubljani: Više osoba povrijeđeno

Kako prenosi agencija Hina, neprijavljene proteste najavila je preko društvenih mreža grupa koja se nazvala Anonimus Slovenija (Anonymous), od čijeg djelovanja su se već distancirale grupe koje već mjesecima petkom popodne u Ljubljani zahtijevaju ostavku vlade na takozvanim biciklističkim protestima

10784 pregleda 2 komentar(a)
Sa demonstracija u Ljubljani, Foto: Screenshot/Youtube
Sa demonstracija u Ljubljani, Foto: Screenshot/Youtube

Više osoba povrijeđeno je večeras u centru Ljubljane tokom sukoba policije i demonstranata protiv vlade i epidemioloških restrikcija zbog koronavirusa.

Kako prenosi agencija Hina, neprijavljene proteste najavila je preko društvenih mreža grupa koja se nazvala Anonimus Slovenija (Anonymous), od čijeg djelovanja su se već distancirale grupe koje već mjesecima petkom popodne u Ljubljani zahtijevaju ostavku vlade na takozvanim biciklističkim protestima.

U centru Ljubljane najprije se popodne okupilo nekoliko stotina ljudi, pa i pojedinci koji su policiji koja je štitila prostor oko parlamenta zviždali i uzvikivali pogrdne izraze, a bilo je i bacanja pirotehničkih sredstava.

Policija je na to na demonstrante delovala vodenim topom, a iznad se pojavio i policijski helikopter, javljali su tokom popodneva mediji.

Na mjesto nemira kasnije je došao i ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Novinarima je rekao da su za nemire i policajce koji su prilikom intervencije bili povrijeđeni krivi i neki mediji koji vode kampanju protiv vlade i njenih odluka, te da je "grupa huligana" napala i pripadnike specijalne policijske jedinice i policiju na konjima.

Na nemire u Ljubljani reagovao je na Tviteru premijer Janez Janša, i naveo da fizičko nasilje i napadi na pripadnike policije uvijek znače kriminalni čin i da će biti kažnjeni.

Mediji i društvene mreže bliske premijeru Janši tvrde da su huliganske napade na policiju organizovala udruženja "antifa", odnosno ekstremna ljevica.

Kako prenosi slovenačka novinska agencija STA policija je kasno popodne potisnula učesnike protesta, te sistematski ispraznila ulice u centru grada.

Na mjestima napada došlo je i do oštećenja na gradskoj infrastrukturi, ali obim štete nije poznat, a nekoliko je osoba završilo u bolnici.