TRAŽE POVLAČENJE LUKAŠENKA

Bjeloruska policija uhapsila više od 500 ljudi na novim masovnim protestima

Bjelorusija je pogođena političkom krizom od predsjedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova

7927 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bjeloruska policija uhapsila je više od 500 demonstranata koji zahtijevaju povlačenje dugogodišnjeg autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Grupa za zaštitu ljudskih prava Vesna (Proljeće) navela je da je 530 osoba, među kojima ima i novinara i poznatih ličnosti, uhapšeno u Minsku i drugim gradovima.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja se odmah poslije izbora sklonila u Litvaniju da bi izbjegla hapšenje, rekla je danas da 90 dana protesta koji ne gube intenzitet pokazuje da je Lukašenko "izgubio legitimitet i moć".

foto: Reuters

"On ne želi da nam da pravo da odlučujemo šta će biti u našoj zemlji", navela je Tihanovska na aplikaciji Telegram.

Ona je u subotu čestitala Džozefu Bajdenu pobjedu na predsjedničkim izborima u SAD, dok je Lukašenko američke izbore označio kao "parodiju demokratije" i dodao da ne očekuje promjenu odnosa sa SAD bez obzira na pobjednika na izborima.

foto: Reuters

Bjelorusija je pogođena političkom krizom od predsjedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni poslije tri mjeseca.

foto: Reuters

Lukašenko (66), koji Bjelorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

Preporučujemo za Vas