Mađarska vlada želi da Ustavom "cementira rod" svojih građana

Od maja je zakonom zabranjeno da se u građanskom statusu registruje nečija promjena pola

2301 pregleda 0 komentar(a)
Parlament Mađarske, Foto: Shutterstock
Parlament Mađarske, Foto: Shutterstock

Mađarska vlada je podnijela predlog amandmana da bi u Ustav uključila odredbu da je "majka žena, a otac muškarac" i da bi pol definisala samo kakav je bio pri nečijem rođenju.

"Mađarska štiti pravo djece da se identifikuju na osnovu pola", piše u predlogu koji je ministarka pravde Judit Varga poslala Parlamentu.

"Obrazovanje je u skladu s vrijednostima zasnovanim na ustavnom identitetu Mađarske i hrišćanskoj kulturi", takođe piše u predlogu amandmana na Ustav.

Od maja je zakonom zabranjeno da se u građanskom statusu registruje nečija promjena pola.

Predlog ustavnih amandmana dolazi dok se Budimpešta protivi predloženom mehanizmu EU da se isplata evropskih fondova uslovi posebno poštovanjem Evropske povelje o osnovnim pravima, koja između ostalog garantuje prava seksualnih i rodnih manjina.

Taj mehanizam EU države članice mogu odobriti kvalifikovanom većinom, ali ako se to desi, premijer Mađarske Viktor Orban prijeti vetom na čitav budžet EU.

UN, Savjet Evrope, OEBS i EU redovno kritikuju Orbana zbog donošenja zakona koji nisu u skladu sa evropskim pravom i vrijednostima.

Evropsko pravosuđe je već osuđivalo Mađarsku zbog nepoštovanja obaveza još od pristupanja EU 2004. godine i zbog neprihvatanja prvenstva prava EU nad domaćim propisima Mađarske.

Bonus video: