Protesti u Jerevanu, traži se ostavka premijera

Kako prenose agencije, policja je uhapsila deset demonstranata, među kojima i člana Republikanske partije i bivšeg potpredsjednika parlamenta Eduarda Šarmazanova

4906 pregleda 3 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Rojters
Sa protesta, Foto: Rojters

Stotine osoba okupile su se na protestima na Trgu slobode u Jerevanu zahtijevajući ostavku jermenskog premijera Nikola Pašinjana nakon što je potpisao sporazum o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu, uprkos zakonu o ratnom stanju kojim je zabranjeno masovno okupljanje.

Kako prenose agencije, policja je uhapsila deset demonstranata, među kojima i člana Republikanske partije i bivšeg potpredsjednika parlamenta Eduarda Šarmazanova.

Među demonstrantima je veliki broj pripadnika parlamentarnih i vanparlamentarnih partija.

Protest protiv Pašinjana najavilo je 17 političkih partija zbog uslova sporazuma o primirju po kojem će Azerbejdžan i Jermenija ostati na trenutnim položajima i razmijeniti ratne zarobljenike.

Neredi i protesti u Jerevanu počeli su tokom noći 10. novembra, nakon što je premijer Jermenije, zajedno sa predsjednicima Rusije i Azerbejdžana, usvojio trilateralnu izjavu o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu i predaji Azerbejdžanu nekoliko regiona.

U Jermeniji je ovo shvaćeno kao neosnovana odluka o kapitulaciji.

Bonus video: