U maršu desničara u Varšavi povrijeđeno 35 policajaca, uhapšeno 300 učesnika

Tradicionalni Marš nezavisnosti, koji u Varšavi na državni praznik 11. novembra organizuju poljski radikalni nacionalisti i ekstremna desnica, a imaju i podršku sadašnjih konzervativnih vlasti stranke Pravo i Pravda, ove godine zabranjen je zbog sanitarnih mjera povodom epidemije kovid-19 a sud je podržao tu odluku

3957 pregleda 2 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Rojters
Sa protesta, Foto: Rojters

Tokom sukoba huligana i radikalnih nacionalista sa policijom na nelegalnom Maršu nezavisnosti u srijedu u Varšavi povrijeđeno je 35 policajaca, od kojih su trojica i dalje u bolnici, a uhapšeno je 300 učesnika marša, uglavnom huligana poljskih fudbalskih klubova, saopštila je poljska policija.

"Ne pamtim kada je masa tako agresivno napala policiju. To pokazuje namjere dijela ljudi koji su se pojavili na tom nelegalnom skupu. Razumem namjere da se organizuje ali ne možemo reći da su lica koja su ga organizovala, imala bilo šta pod kontrolom", kazao je na konferenciji za novinare portparol Komande policije Silvester Marčak.

Tradicionalni Marš nezavisnosti, koji u Varšavi na državni praznik 11. novembra organizuju poljski radikalni nacionalisti i ekstremna desnica, a imaju i podršku sadašnjih konzervativnih vlasti stranke Pravo i Pravda, ove godine zabranjen je zbog sanitarnih mjera povodom epidemije kovid-19 a sud je podržao tu odluku.

Organizatori su zato pozvali da se ove godine vanredno Marš nezavisnosti održi kao vožnja automobilima i motociklima kako ne bi kršili sanitarne mjere, međutim, uprkos tome u Varšavi se na trasi marša pojavila masa od više hiljada ljudi, među njima i fudbalski huligani koji su trasu prešli pješke, putem se upuštali u okršaje sa policijom, a bakljama i petardama koje su bacali, potpalili su i jedan stan na trasi.

"Organizator Marša Robert Bonkjevič je najavljivao da će to biti vožnja. Tada to ne bi moglo da se označi za okupljanje. Ali, čak i Robert Bonkjevič je hodao u tom maršu, nije se vozio suprotno tome što je govorio. Ta agresija sa kojom smo se suočili teško da može da se objasni", kazao je Marčak poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

Policija je više puta tokom višečasovnog marša intervenisala i suzavcem i gumenim mecima i pendrecima, a tom prilikom povređen je i 74-godišnji foto reporter sindikalnog nedeljnika Tigodnjik Solidarnošć Tomaš Gutri. Portparol varšavske policije izrazio je žaljenje i dodao da policija vodi istragu kako je došlo do te tragične greške.

I novinari se našli na meti policije

Marčak je danas izrazio žaljenje i zbog toga što su se i neki novinari na kraju Marša nezavisnosti na željezničkoj stanici pored Narodnog stadiona zbog nepregledne situacije našli na meti intervencije policije.

"Naš odnos sa novinarima vrlo često je saradnja, kada smo na mjestima gde se nešto događa. Ali policajac povremeno teško da može da procijeni ko je agresor. U dinamičnoj situaciji ne gleda na fotoaparat ili šta drugo. U takvoj situaciji približiti se policajcu je vrlo opasno", kazao je Marčak i naglasio da je i taj incident, kada su se na meti policajaca našli i novinari, predmet istrage.

Tokom Marša nezavisnosti osim napada na policiju učesnici su i zapalili jedan stan na trasi, pošto su ga gađali petardama i bakljama jer im se nije svideo plakat okačen na balkonu koji je podržavao proteste stotina hiljada Poljakinja poslednjih 14 dana protiv odluke Ustavnog suda da se u zemlji gotovo potpuno zabrani pravo na abortus.

Policija je legitimisala 700 učesnika Marša nezavisnosti, uhapsila 300, na mestu izrekla 260 kazni, a sanitarnoj inspekciji prijavila 650 osoba zbog kršenja sanitarnih mjera na nelegalnom skupu u situaciji kada napolju smije da se okupi najviše pet osoba, saopštio je Marčak.

Gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski optužio je lično lidera vladajućih poljskih konzervativaca Jaroslava Kačinjskog za sinoćnje nerede, demoliranje i štetu tokom proslave Dana nezavisnosti, pošto je Kačinjski u vladi premijera Mateuša Moravjeckog vicepremijer odgovoran za bezbjednost.

"Gdje je vicepremijer za bezbjednost Jaroslav Kačinjski? U ovom trenutku, puna odgovornost za zbivanja na ulicama Varšave je na njemu. Sukobi sa policijom demoliranje, zaustavljen saobraćaj, podmetanje požara. Eto kako praznuje ekstremna desnica koju tako hvale vlasti", kazao je sinoć Tšaskovski.

Bonus video: