lavrov nije naveo imena

Slučaj trovanja Navaljnog: Rusija uvela sankcije protiv francuskih i njemačkih zvaničnika

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov je precizirao da su sankcije usmjerene na "vodeće saradnike lidera Njemačke i Francuske" zato što su, kako napominje Frans pres, upravo Pariz i Berlin bili pokretači uvođenja mjera Rusiji

4249 pregleda 1 komentar(a)
Lavrov, Foto: Reuters
Lavrov, Foto: Reuters

Rusija je uvela sankcije protiv niza njemačkih i francuskih zvaničnika kao odgovor na sankcije Evropske unije zbog trovanja ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, javila je agencija AP.

"Budući da su (evropske) sankcije usmjerene na zvaničnike ruske predsjedničke administracije, naše kontrasankcije će to odraziti. One su već donijete i uskoro ćemo obavijestiti francuske i njemačke kolege", izjavio je novinarima ruski ministar.

Lavrov je precizirao da su sankcije usmjerene na "vodeće saradnike lidera Njemačke i Francuske" zato što su, kako napominje Frans pres, upravo Pariz i Berlin bili pokretači uvođenja mjera Rusiji.

Ruski ministar nije naveo imena osoba na spisku sankcija.

Evropska unija je u oktobru objavila spisak od šest osoba kojima su uvedene sankcije kao odgovor na trovanje Alekseja Navaljnog agensom "novičok" koji je otkrila Njemačka gdje je ruski opozicionar ljetos hospitalizovan u teškom stanju.

Moskva odbacuje odgovornost u ovom slučaju, a još je u oktobru najavila uzvratne mjere protiv EU.

"Imamo razloga da pretpostavimo da je sve što se dogodilo (Navaljnom) u vezi sa otrovnom supstancom u organizmu, moglo da se desi u Njemačkoj ili u (medicinskom) avionu kojim je evakuisan iz Rusije u Berlin", rekao je Lavrov, ne pružajući više detalja.

Rusija navodi da Navaljnom nije nađen otrov u organizmu kada je primljen u bolnicu u Sibiru.

Navaljni koji se i dalje nalazi u Berlinu, nada se potpunom oporavku i planira da se vrati u Rusiju.

Preporučujemo za Vas