Porodična i politička drama u Turskoj: Erdoganov zet podnio ostavku u vladi

Albajrak (42) nije samo vodio 19. po veličini ekonomiju u svijetu. Ovaj bivši biznismen, koji je oženio Erdoganovu ćerku Esru, nagomilao je ogromni uticaj u vladi i šire. Mnogi u vladajućoj Stranci pravde i razvoja (AKP) su vjerovali da ga Erdogan priprema za svog nasljednika

21468 pregleda 36 reakcija 7 komentar(a)
Albajrak, Foto: Reuters
Albajrak, Foto: Reuters

Kada je Berat Albajrak, moćni ministar finansija Turske, objavio emotivnu poruku o ostavci na Instagramu u nedjelju, rekao je da se nada da će moći da provodi više vremena sa porodicom.

Samo površno je pomenuo čovjeka koji je od njega napravio drugu najmoćniju figuru u vladi i kojem duguje političku karijeru - njegovom tastu, predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Iznenadni odlazak centralne figure Erdoganovog unutrašnjeg kruga zapanjio je vladu i podrio predsjednika, koji ga je dugo uzdizao, kazali su turski zvaničnici.

Njegova ostavka je uslijedila nakon višemjesečnih ekonomskih nedaća i pada vrijednosti lire. Međutim, malo ko žali za čovjekom koji je stekao veliki broj neprijatelja u Turskoj, piše „Fajnenšl tajms“.

„Većini ljudi je laknulo što odlazi“, rekao je jedan vladin zvaničnik.

Albajrak (42) nije samo vodio 19. po veličini ekonomiju u svijetu. Ovaj bivši biznismen, koji je oženio Erdoganovu ćerku Esru, nagomilao je ogromni uticaj u vladi i šire. Mnogi u vladajućoj Stranci pravde i razvoja (AKP) su vjerovali da ga Erdogan priprema za svog nasljednika.

„Mislim da niko nije mogao ni da zamisli ovo što se desilo. On nikad ne može povratiti moć koju je imao“, rekao je jedan bivši kolega.

Čini se da je politička i porodična implozija dovela do toga da turski predsjednik iznenada shvati pravo stanje ekonomije države, navodi „Fajnenšl tajms“.

Erdogan se proteklih nedjelja suočio sa pritiskom iz AKP, kojoj opada popularnost usljed pandemije koronavirusa, porasta troškova života, visoke nezaposlenosti i pada vrijednosti lire.

Albajrak je mjesecima insistirao da Turska bilježi bolje rezultate od rivalskih ekonomija i da je usred velike ekonomske transformacije. On je tvrdio i da valuta, koja je izgubila oko trećine vrijednosti u odnosu na dolar od početka godine, nije jedini kriterijum koji bi trebalo koristiti za procjenu zdravlja ekonomije.

Međutim, predsjedniku su se „otvorile oči“ kada su ga izvijestili o obimu krize koja je zahvatila zemlju, posebno lošem stanju deviznih rezervi centralne banke, piše „Fajnenšl tajms“.

Britanski list navodi da su te rezerve, prema nekim procjenama, iznosile minus 50 milijardi dolara krajem septembra. Taj ogromni deficit je velikim dijelom nastao zbog neuspjele valutne intervencije koju je predvodio Albajrak i koja je koštala oko 140 milijardi dolara u protekle dvije godine.

Neki kažu da je nemoguće povjerovati da Erdogan, koji se redovno sastaje sa biznismenima, nije bio svjestan koliko je situacija loša.

Drugi, međutim, tvrde da je bio odsječen od stvarnosti zato što je marginalizovao interne kritičare i okružio se ultra lojalnima.

„Predsjednika je uglavnom izvještavao zet. Bio je previše zauzet da bi se informisao iz drugih izvora“, rekao je visoki zvaničnik AKP.

U subotu je u turskom službenom listu objavljeno da je Erdogan smijenio guvernera centralne banke. Na njegovo mjesto je postavio Načija Agbala, dugogodišnjeg saveznika i kritičara politike njegovog zeta, i čovjeka koji je Erdoganu predočio stvarnu ekonomsku sliku.

Albajrak je reagovao bijesno. Pošto je objavio da podnosi ostavku, što je iznenadilo i njegove najbliže saradnike, uklonio je svoje naloge na Tviteru i Instagramu i nestao iz javnosti.

Njegov odlazak je pratila drastična promjena retorike. Erdogan je ove nedjelje u parlamentu obećao strategiju ekonomskog rasta zasnovanu na stabilnosti, nižoj stopi inflacije i stranim investicijama.

Ministar finansija i guverner centralne banke planiraju prezentacije za međunarodne investitore kako bi privukli prijeko potrebni strani kapital.

Vrijednost lire je znatno porasla u odgovoru na ovakve vijesti.

Ovo je velika promjena tona predsjednika koji je često krivio strance za ekonomske nevolje Turske.

Skeptici kažu da je Turska suočena sa dubokim političkim i ekonomskim problemima koji neće biti riješeni novim imenovanjima i retorikom koja je naklonjenija tržištu. Erdogan, koji ima duboko nekonvencionalne stavove kada je u pitanju ekonomija, i dalje će biti najmoćnija figura u vladi.

Međutim, ako centralna banka ispuni očekivanja tržišta i objavo značajno povećanje kamatne stope sljedeće nedjelje, to bi moglo pomoći da privuče talas stranog novca koji je potreban da bi vratio zemlju sa ivice, navodi se u analizi britanskog lista.

Analitičari kažu da, iako je Erdogan uglavnom odgovoran za stanje ekonomije, prošla nedjelja je takođe pokazala prilagodljivost i pragmatizam čovjeka koji skoro dvije decenije dominira turskom politikom.

„Erdogan je još jednom pokazao političku vještinu“, rekao je Čan Selčuki iz konsultantske kuće Ekonomics Research u Istanbulu.

„Koštalo ga je to što je Berata držao na toj poziciji duže od dvije godine, i Erdogan je podnio taj trošak. Ali, kada je shvatio da će ga ekonomija srušiti, zauzeo je pravac koji niko nije očekivao“.

Šansa da se smire tenzije u stranci

Rojters navodi da metež oko Albajrakove ostavke nudi šansu da se ublaže tenzije u AKP i pridobiju nezadovoljni članovi stranke koji su osjetili da su marginalizovani brzim usponom Erdoganovog zeta.

Neki članovi stranke, uključujući poslanike, razmišljali su da je napuste i priključe se jednoj od dvije nove otcijepljene koje su formirali osnivači AKP i bivši Erdoganovi saveznici, prema riječima trojice zvaničnika koji su govorili za britansku agenciju.

„Tako nešto se prvi put dešava za vrijeme Erdoganovog liderstva“, rekao je zvaničnik blizak stranci.

Bonus video: