Rizik od zaraze koronavirusom: Još dvije italijanske regije u crvenoj zoni

Vladin savjetnik za koronavirus Valter Rikardi izjavio je da zemlja ima još dvije do tri nedjelje da odluži da li će uvesti lokdaun na cijeloj teritoriji

6157 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Italija je uvrstila Kampanju i Toskanu na listu crvenih zona u kojima je visok rizik od zaražavanja koronavirusom, pa će i u te dvije regije od nedjelje biti uvedene strožije mjere zatvaranja.

Vlasti Kampanje, u kojoj se nalazi i Napulj, upozorile su da je zdravstveni sistem te regije na ivici kolapsa, prenosi BBC.

Vladin savjetnik za koronavirus Valter Rikardi izjavio je da zemlja ima još dvije do tri nedjelje da odluži da li će uvesti lokdaun na cijeloj teritoriji.

Italijanske regije trenutno su podijeljene u tri zone - crvenu, kao najrizičniju, narandžastu i žutu.

U crvenoj zoni trenutno su Lombardija, Bolcano, Pijemont i Dolina Aose na sjeveru, kao i Kalabrija na jugu zemlje.

U tim regijama u kojima živi oko 16,5 od 60 miliona italijanskog stanovništva, građani mogu da napuštaju domove samo radi odlaska na posao, iz zdravstvenih razloga, nabavke osnovnih namirnica ili vanrednih situacija, a sve neesencijalne prodavnice su zatvorene.

Barovi i restorani su zatvoreni, ali frizerski saloni rade, a građani mogu da vježbaju u blizini doma uz obavezno nošenje maske.

U Italiji je u petak zabilježen rekordan broj novoozaraženih, 40.902, a četvrtina novih slučajeva je u Lombardiji koja je bila najveće žarište na početku pandemije, kada je Italija bila prva evropska zemlja na udaru koronavirusa.

Bonus video: