Austrija uvodi još stroži karantin, dozvoljeni samo nužni izlasci

Od utorka do 6. decembra na snazi će biti karantin poput onog proljetos, kazao je kancelar Sebastijan Kurc

4673 pregleda 3 komentar(a)
Kurc, Foto: Reuters
Kurc, Foto: Reuters

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc danas popodne obratio se javnosti i potvrdio da je od utorka ta zemlja u totalnom "lokdaunu" koji će trajati do 6. decembra.

"Nove restrikcije" su nužne, rekao je Kurc na pres konferenciji u Beču. "Od utorka do 6. decembra na snazi će biti karantin poput onog proljetos".

Od utorka se zatvaraju škole, sve trgovine koje ne prodaju osnovne potrepštine, kozmetičari, frizeri i druge uslužne djelatnosti...

Iznoseći opširno mjere, dodao je da se kontakti moraju što više ograničiti. Izlasci će biti odobreni samo u tačno određenim okolnostima (kupovina hrane, poslovni i medicinski razlozi, sportske aktivnosti i šetnja). Građani dakle smiju iz svojih kuća izaći samo ako moraju na posao, u kupovinu, ako idu pomoći članu porodice te smiju izaći u šetnju ili na trčanje na otvorenom, ali isključivo sami odnosno s osobom s kojom žive, prenosi Indeks.

"Moj zahtjev za iduće četiri sedmice je: ne susrećite se ni s kim", rekao je Kurc na pres konferenciji dodajući kako niko ne želi zatvaranje, ali da je to jedino sredstvo za koje pouzdano znaju da će funkcionisati te se pozvao na primjer Izraela.

Kurc je rekao kako su očekivali povećani broj novih slučajeva, ali da ovako visoke brojke nisu očekivali. "Sedmodnevna incidencija je više od deset puta veća nego što bi se moglo podnijeti. Sedamdeset sedam odsto novih infekcija više ne možemo pratiti. Ako ne reagujemo ovako, možemo očekivati sve više ljudi na intenzivnoj njezi", upozorio je Kurc.

Rekao je i kako će sve firme i njihovi zaposleni koji će biti pogođeni zatvaranjem dobiti pomoć.

Bonus video: