Greškom službenice carine otkriven fiktivan izvoz grčkih cigareta na Balkan

Pri prividnom izvozu 1.000 boksova cigareta, nominalne vrijednosti 253.000 eura, koje se u stvari prodaju na domaćem tržištu, grčka država od akcize gubi 1.312.228 eura s PDV-om

6058 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Najviši upravni sud Grčke, Državno vijeće, presudio je da je duvanska kompanija "Karelja" koja izvozi i u Srbiju, prividno izvezla u zemlje bivše Jugoslavije hiljade cigareta uz pomoć službenika grčke carinarnice na prelazu Niki, na granici sa Sjevernom Makedonijom, kod Bitolja.

Danas je objavljeno da je u odluci o žalbama kompanije na sudske odluke u pet takvih slučajeva, Državno vijeće presudilo da su "Karelji" ispravno naplaćeni domaća akciza i drugi porezi u iznosu od 4.681.318 evra jer je te dažbine firma izbegla prividnim izvozom 3.550 boksova cigareta "Karelia LIGHTS 100s" koje su u stvari ilegalno prodate na grčkom tržištu.

Pri prividnom izvozu 1.000 boksova cigareta, nominalne vrijednosti 253.000 eura, koje se u stvari prodaju na domaćem tržištu, grčka država od akcize gubi 1.312.228 eura s PDV-om.

Prije dvije godine sudilo se šefu Carinarnice Nikis i "Karelje" za šverc cigareta u Sjevernu Makedoniju, vrijednosti 18,6 miliona eura. Ali, pošto je to bio prividan izvoz, a ne šverc, sudjenje je prekinuto po žalbi odbrane jer Evropska konvencija o ljudskim pravima i praksa Evropskog suda za ljudska prava ne dozvoljavaju sudjenje na kojem je kvalifikaciju dijela pogrešna.

Ipak, tada je sudski ustanovljeno da su u toj obmani učestvovali šef i drugi službenici Carinarnice Niki i mnogobrojni drugi s kontaktima u inostranstvu, kao "složena organizacija za transport, prikrivanje i skladištenje švercovane robe, koristeći strane vozače, transportna vozila i skladišta".

Službenici Carine su navodni izvoz cigareta registrovali u carinskom informacionom sistemu, ali je utvrđeno da u carinskim knjigama Sjeverne Makedonije nije bilo zapisa da su ti kamioni s cigaretama ikada stigli iz Grčke.

Prevara je oktrivena tako što je jedna grčka carinska službenica koja je u informacionom sistemu evidentirala navodni izvoz cigareta i podatke o kamionima, zaboravila da u sistem upiše da su prikolice s cigaretama carinski blombirane što je učinila tek satima kasnije, kada joj je smjena završena.

Taj naknadni unos podataka je sistem prepoznao kao sumnjiv što je izazvalo inspekcijsku proveru i postupak kojim je potvrdjeno krivično djelo fiktivnog izvoza robe radi ileglane prodaje na domaćem tržištu.

Bonus video: