Makron kritikovao medije na engleskom: Daju legitimitet nasilju

Francuski predsjednik je, između ostalog, ocijenio da Savjet bezbjednosti UN više ne donosi korisne odluke

1531 pregleda 0 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron u intervjuu za časopis Grand Continent kritikovao je Savjet bebjednosti Ujedinjenih nacija i pozvao evropske nacije da suvereno preuzmu odgovornost za svoju odbranu kao što to čine SAD i Kina, prenose agencije u ponedjeljak.

"Moram reći da Savjet bezbjednosti više ne donosi korisne odluke", rekao je Makron, prenosi agencija dpa.

Francuska je jedna od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti uz Sjedinjene Države, Kinu, Rusiju i Veliku Britaniju i svaka od njih raspolaže pravom veta. SAD tradicionalno blokira rezolucije kritične prema Izraelu, a Rusija je, između ostalog, spriječila donošenje sankcija Siriji.

Evropa mora biti više nezavisna u vlastitoj odbrani, rekao je Makron u intervjuu, kako prenosi Hina.

"Sjedinjene Države poštovaće nas kao saveznike ako i mi sami sebe shvatimo ozbiljno i ako budemo suvereni u vlastitoj odbrani", rekao je Makron.

Odbacio je komentare njemačke ministarke odbrane Anegret Kramp-Karenbauer koja je za Politiko 2. novembra rekla da Evropa mora zavisiti od američke vojne zaštite u bliskoj budućnosti, piše Rojters.

"Nikako se ne slažem s tim mišljenjem njemačke ministarke odbrane", rekao je Makron i izrazio uvjerenje da njemačka kancelarka Angela Merkel dijeli njegovo mišljenje.

"Moramo nastaviti da gradimo sopstvenu autonomiju kako to čine SAD i Kina svaka za sebe."

Makron je lani izazvao mjesece rasprave kada je za NATO rekao da je "klinički mrtav" zbog manjka saradnje između SAD i ostatka saveza.

Prema izvorima iz francuske vlade, Makron treba u ponedjeljak da primi američkog državnog sekretara Majka Pompea, ali diskretno, bez prisustva medija koji neće prisustvovati ni sastanku Pompea i njegovio francuskog kolege Žan-Iva Le Drijana.

Pariz je rekao da je primio Pompea na njegov zahtjev i transparentno prema saradnicima Džoa Bajdena. Makron je bio među prvima koji je čestitao demokrati Bajdenu na izbornoj pobjedi koju Donald Tramp odbija prihvatiti.

Kritike anglosaksonskim medijima

U intervjuu za Njujork tajms, Makron se požalio i na pisanje pojedinih medija na engleskom jeziku o nedavnim džihadističkim napadima na Francusku optuživši ih da "daju legitimitet nasilju" svojim nerazumijevanjem francuskog konteksta.

"Kada je prije pet godina Francuska bila napadnuta, sve nacije svijeta bile su uz nas", rekao je Makron.

"A kada vidim u tom kontekstu da brojni dnevni listovi za koje sam mislio da dijele naše vrijednosti, pišu o zemlji koja je dijete prosvjetiteljstva i Francuske revolucije opravdavajući nasilje, kažu da je srž problema u tome što je Francuska rasistička i islamofobna zemlja, e onda kažem: poljuljani su temelji", rekao je Makron.

Radikalni islamista 16. oktobra odrubio je glavu francuskom učitelju blizu Pariza koji je djeci u sklopu predavanja o slobodi govora pokazao karikature proroka Muhameda, a nešto kasnije tog mjeseca troje ljudi je ubijeno u napadu nožem u crkvi u Nici.

Makron je zbog toga najavio snažniji obračun sa svim vidovima radikalnog islamizma i branio slobodu govora, nakon čega su održani masovni protesti u muslimanskim zemljama, a povodom čega je počeo i bojkot francuskih proizvoda.

Bonus video: