Njemačka uvodi nove restriktivne mjere, situacija "veoma ozbiljna"

"Potrebni su novi napori za suzbijanje zaraze", navodi vlada u dokumentu

2940 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Berlina, Foto: Reuters
Detalj iz Berlina, Foto: Reuters

Njemačka vlada želi da dodatno ograniči kontakte među građanima, uvede nošenje maski u školama i smanji broj učenika po odjeljenjima kako bi usporila drugi talas koronavirusa, piše u predlogu mjera do kojeg je danas došla agencija Frans pres.

"Potrebni su novi napori za suzbijanje zaraze", navodi vlada u tom dokumentu i ističe da je situacija "veoma ozbiljna".

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednici 16 regiona sastaju se danas kako bi razmotrili zdravstvenu situaciju nakon što su početkom novembra uvedene prve restriktivne mjere kada je došlo do značajnog širenja virusa.

Berlin predlaže da građani ograniče kontakte na "članove domaćinstva i najviše dvije osobe iz drugog domaćinstva".

Vlada takođe želi da generalizuje nošenje zaštitnih maski u školama, kako "za nastavnike, tako i za učenike", pa čak i tokom časova.

Da bi škole ostale otvorene, planirano je da se odjeljenja podijele u grupe kako bi se smanjio broj učenika. Alternativa bi bila pronalaženje većih učionica.

Ministar privrede Peter Altmajer predložio je da se časovi održavaju u hotelima ili restoranima koji su trenutno zatvoreni zbog pandemije.

Vlada bi takođe mogla da uvede "kućni karantin" za osobe sa nekim simptomima, poput "kašlja" ili "prehlade".

Relativno pošteđena tokom prvog talasa pandemije koronavirusa, Njemačka se već nekoliko nedjelja suočava sa naglim porastom zaraženih.

Barovi, restorani, institucije kulture i prostori za zabavu su zatvoreni na mjesec dana do kraja novembra, a hoteli su zatvoreni za turiste.

Institut za zdravstvenu zaštitu "Robert Koh" zabilježio je prošle nedjelje "prve znake" poboljšanja krive infekcije, ali je ministar privrede u nedjelju rekao da je i dalje veliki broj zaraženih.

U Njemačkoj je do danas registrovano 801.327 zaraženih koronavirusom od kojih 10.824 u posljednja 24 časa, a od posljedica bolesti je do danas umrlo 12.547 osoba.

Bonus video: