PREBAČEN U BOLNICU

Poglavar Grčke pravoslavne crkve Jeronimos zaražen koronavirusom

Osamdesetdvogodišnji arhiepiskop se nalazi na odjeljenju za intenzivnu njegu u bolnici Evagelismos, u kojoj se od koronavirusa liječi i poglavar Albanske pravoslavne crkve Anastasios

4938 pregleda 4 komentar(a)
Jeronimos, Foto: Printscreen YouTube
Jeronimos, Foto: Printscreen YouTube

Poglavar Grčke pravoslavne crkve arhiepiskop Jeronimos prebačen je u bolnicu poslije pozitivnog testa na Kovid-19, saopštila je danas vodeća atinska bolnica.

Osamdesetdvogodišnji arhiepiskop se nalazi na odjeljenju za intenzivnu njegu u bolnici Evagelismos, u kojoj se od koronavirusa liječi i poglavar Albanske pravoslavne crkve Anastasios od kada je prebačen avionom u Grčku prošle nedjelje.

Portparol vlade Stelios Pecas izrazio je želje Vlade Grčke za brzo ozdravljenje Jeronimosa.

Arhiepiskop se sastao sa premijerom Kirjakosom Micotakisom u subotu, ali Pecas je rekao da su obojica imali test na koronavirus prije sastanka i da su rezultati bili negativni.

Pecas je dodao da nema potrebe za premijera da iz predostrožnosti ode u izolaciju zato što je takođe testiran negativno prije puta u Ujedinjene Arapske Emirate ranije ove nedjelje.

Nedavna smrt visokog crkvenog velikodostojnika Grčke pravoslavne crkve mitropolita Joanisa ponovo je pokrenula raspravu o bezbjednosti dobijanja pričešća za vrijeme pandemije, pošto svi vjernici koriste istu kašiku.

Crkva insistira da ne može biti opasnosti od prenosa pošto je pričest krv i tijelo Hrista i prema tome ne može da prenosi bilo kakvu bolest.

Crkva navodi da je primijenila sve restrikcije za javnu bezbjednost.

Šezdesetdvogodišnji mitropolit Joanis umro je od posljedica Kovida-19 i sahranjen je ranije ove nedjelje.

U Grčkoj je uvedeno zatvaranje cijele zemlje do kraja mjeseca u nastojanju da se zaustavi širenje zaraze.

Grčka, zemlja od 11 miliona stanovnika, do sada je zabilježila 82.000 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom i gotovo 1.300 umrlih.

Preporučujemo za Vas