"eu ne smije da dozvoli kompromis o vladavini prava"

Soroš: Orban izgradio sistem da opljačka zemlju do gole kože, hoće da se učvrsti kao doživotni premijer

Kao primjere nezakonitog bogaćenja, Soroš navodi da je Orban ogromne budžetske iznose pebacio u privatne fondove koje indirektno kontroliše, a da je "lukavim ustavnim trikom" obezbijedio da taj novac može da bude vraćen narodu samo uz dvotrećinsku parlamentarnu većinu

6065 pregleda 4 komentar(a)
Soroš, Foto: Screenshot/Youtube
Soroš, Foto: Screenshot/Youtube

Evropska unija ne smije da sklapa kompromise o pravilima kojima je dodjelu novca zemljama članicama uslovila poštovanjem vladavine prava, a njen odgovor na izazov koji su joj zbog toga uputile Mađarska i Poljska, odrediće da li će opstati kao otvoreno društvo, privrženo vrijednostima na kojima je osnovano, ocijenio je američki milijarder i filantrop mađarskog porijekla Džordž Soroš.

Soroš, koji je predsjednik uprave Soroš fonda i Fondacije otvoreno društvo, podsjeća da su Mađarska i Poljska uložile veto na višegodišnji budžet i Fond za oporavak EU zbog odluke da se dodjela sredstava iz tih izvora uslovi poštovanjem vladavine prava.

"Iako te dvije zemlje imaju najveću korist od budžeta, njihove vlade se žestoko protive uslovu vladavine prava koji je EU usvojila na zahtjev Evropskog parlamenta. One znaju da su odgovorne za šokantno kršenje vladavine prava i ne žele da plate cijenu", naveo je Soroš u autorskom tekstu za portal Prodžekt sindikejt (Project Syndicate), sa sjedištem u Pragu.

Prema ocjeni Soroša, nije u pitanju apstraktna koncepcija vladavine prava kojoj se toliko protive mađarski premijer Viktor Orban i faktični vladar Poljske, šef vladajuće partije Jaroslav Kačinjski, koliko je za njih vladavina prava prepreka ličnoj i političkoj korupciji, prenosi portal EURACTIV.rs.

Soroš navodi da je veto "očajnička igra dvojice serijskih prestupnika" i "korak bez presedana" koji je izazvao konfuziju među članicama EU, ali da bliža analiza pokazuje da postoji način da se on zaobiđe.

"Odluka o vladavini prava je usvojena. U slučaju da ne bude saglasnosti o novom budžetu, stari budžet, koji ističe krajem 2020. godine, biče produžavan na godišnjoj osnovi. Mađarska i Poljska ne bi dobijale sredstva iz tog budžeta pošto njihove vlade krše vladavinu prava", pojasnio je Soroš.

Slično je, piše Soroš i sa Fondom za oporavak vrijednim 750 milijardi eura, koji bi mogao da se koristi primjenom procedure pojačane saradnje, što je predložio član Evropskog parlamenta i bivši belgijski premijer Gi Verhofstat.

Ta procedura dozvoljava da grupa od najmanje devet država EU stupi u tješnju integraciju ili saradnju u određenim oblastima, a cilj njenog uvođenja bilo je upravo prevazilaženje blokada u Uniji.

"Ako EU krene tim putem, veto Orbana i Kačinjskog bilo bi moguće zaobići", ocijenio je Soroš, dodajući da je samo pitanje da li EU, "možda i pod vodjstvom nemačke kancelarke Angele Merkel, može da smogne političku volju za to".

Soroš je u tekstu naglasio da je uvjereni pristalica EU kao modela otvorenog društva izgrađenog na vladavini prava, a da je, pošto je porijeklom mađarski Jevrej, posebno zabrinut zbog situacije u Mađarskoj, u kojoj je kao filantrop aktivan već 30 godina.

"Orban je u Mađarskoj izgradio razrađeni kleptokratski sistem kako bi zemlju opljačkao do gole kože. Koliko su se tačno obogatili njegova porodica i priijatelji teško je utvrditi, ali su neki od njih postali neopisivo bogati. Orban sada koristi novi talas kovid-19 kako bi promijenio mađarski ustav i (ponovo) izborni zakon i sebe ustavnim sredstvima učvrstio kao doživotnog premijera. To je tragedija za mađarski narod", piše Soroš.

Kao primjere nezakonitog bogaćenja, Soroš navodi da je Orban ogromne budžetske iznose pebacio u privatne fondove koje indirektno kontroliše, a da je "lukavim ustavnim trikom" obezbijedio da taj novac može da bude vraćen narodu samo uz dvotrećinsku parlamentarnu većinu.

U pitanju je iznos koji se kreće i do 2,8 milijardi dolara, precizirao je Soroš.

Prema navodima Soroša, Orban je odogovoran i za teške malverzacije prilikom kupovine više od 16.000 respiratora iz Kine, što je daleko više od broja kreveta u intezivnoj njezi i osoblja koja zna da njima rukuje.

Respiratori su plaćeni gotovo milijardu dolara, a analize pokazuju da je Mađarska za njih platila više od bilo koje druge članice EU, a u nekim slučajevima i 50 puta više od Nemačke, navodi se u autorskom tekstu.

"Uz to, Orban ima gotovo potpunu kontrolu nad ruralnim djelovima zemlje gdje živi većina populacije. On kontroliše informacije koje oni dobijaju, a u mnogim selima glasanje nije tajno. Praktično ne postoji način da opozicija pobijedi", naveo je Soroš.

Soroš je naglasio da "samo EU može da pomogne" i da sebi zato "ne smije da dozvoli kompromis" o vladavini prava.

Preporučujemo za Vas