VIDI SE NAPREDAK

EU optimistična o pregovorima s Velikom Britanijom

Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, rekla je da se "poslednjih dana vidi bolji napredak, više napredovanja o važnim pitanjima"

3393 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

EU je danas iznijela jednu od svojih najoptimističkijih procjena stanja pregovora o odnosima s Velikom Britanijom poslije Brezita kako se približava kraj godine, do kada treba da se postigne sporazum o tome.

Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, rekla je da se "poslednjih dana vidi bolji napredak, više napredovanja o važnim pitanjima".

"To je dobro", rekla je fon der Lajen novinarima i ta njena ocjena je u velikom kontrastu s prethodnim izjavama o pregovorima dvije strane koji se mjesecima odugovlače uz skoro nepostojeći napredak.

Pošto je je jedan član pregovaračkog tima EU testiran pozitivno na koronavirus, zbog čega su direktni pregovori na visokom nivou prekinuti, Fon der Lajen je rekla da je rad na pravnim tekstovima toliko napredovao, da dalji razgovori preko video-veze mogu da se nastave pošto, kako je rekla, sada "ima suštine gdje može da se ide red po red".

Posljednjih nekoliko mjeseci nije bilo mnogo napretka o ključnim pitanjima kao što su prava na ribarenje, propisi o poslovanju i državna pomoć.

"Ostvaren je napredak o pitanju državne pomoći" rekla je fon der Lajen u osvrtu na ključni zahtev EU da Velika Britanija prekomjerno ne subvencionira svoje proizvode koje bi mogli da budu konkurencija proizvodima EU.

Ali, uprkos svojoj pozitivnoj procjeni, ona je nastojala da ublaži bilo kakav pretjerani optimizam: "Ima još metara do cilja. Zaista, pritisak vremena je sada nesumnjivo veliki", rekla je fon der Lajen.

Džejmi Dejvis, portparol britanskog premijera Borisa Džonsona, potvrdio je da će se pregovori nastaviti iduće nedelje, daleko poslije sredine novembra što su dvije strane posatvile kao rok da pregovore okončaju.

Dejvis nije rekao da li London dijeli pozitivnu ocjenu razvoja pregovora, a potvrdio je da će se pregovori nastaviti onlajn, a "čim bude bezbjedno" pregovarači će se sastati i lično.

Sadašnji prelazni aranžman izmedju Britanije i EU ističe 31. decembra, ali potrebno je da se brzo dodje do trgovinskog dogovora pošto Uniji treba oko četiri nedjelje da ga odobri, prevede na sve jezike i dobije odobrenja članica i Evropskog parlamenta.

Preporučujemo za Vas