ubijeno 17 miliona gajenih vizona

Protest farmera Danske zbog likvidacije nerčeva

Premijerka Mete Frederiksen je to naredila 4. novembra jer je mutirani koronavirus otkriven među tim životinjama koje se zbog krzna, dragocjenog za industriju odeće, gaje radi dranja

5023 pregleda 5 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Rojters
Sa protesta, Foto: Rojters

Zahtevajući "zaštitu Ustava i vladavine naroda", u Danskoj su danas protestovali farmeri zbog oduke Vlade na osnovu koje je pobijena cjelokupna populacija vizona (nerčeva) gajenih na 1.100 farmi u Danskoj.

Premijerka Mete Frederiksen je to naredila 4. novembra jer je mutirani koronavirus otkriven među tim životinjama koje se zbog krzna, dragocjenog za industriju odeće, gaje radi dranja.

Vizone su potom pobili vojska i policija i zatrpali buldožerima.

Međutim, nadležni odbor Skupštine Danske je naknadno utvrdio da je odluka da se likvidira svih 17 miliona gajenih vizona - kako oboljelih, tako i zdravih, neustavna i nezakonita, zbog čega je ministar poljoprivrede Mogens Jensen podnio ostavku.

Farmeri koji smatraju da ostavka jednog ministra nije dovoljna, danas su se na 850 traktora provezli ulicama dva najveća danska grada - Kopenhagena i Arhusa, uz poruku da "Niko nije iznad Ustava" i zahtjev da se u Dansku "Vrati demokratija".

Preporučujemo za Vas