sporni predlog zakona

Protesti u Francuskoj zbog zabrane snimanja policajaca

Predlog zakona koji je stigao u parlament Francuske kao krivično djelo određuje objavljivanje fotografija ili snimaka policajaca sa namjerom da im se nanese šteta

1599 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hiljade Francuza protestovale su danas u Parizu i drugim gradovima zbog predloga zakona za koji tvrde da će ugroziti slobodu informisanja i prava medija.

Predlog zakona koji je stigao u parlament Francuske kao krivično djelo određuje objavljivanje fotografija ili snimaka policajaca sa namjerom da im se nanese šteta.

Ako zakon stupi na snagu, počinioci tog djela mogli bi da budu osuđeni najviše na godinu dana zatvora i na kaznu od 45.000 eura.

Na današnje proteste pozvali su aktivisti za građanske slobode i novinarska udruženja. Među njima su Reporteri bez granica, francuski ogranak grupe Amnesti internešenel i Liga za ljudska prava (Human Rights League).

Na pariskom trgu Trokadero blizu Ajfelove kule okupilo se nekoliko hiljada ljudi, među kojima ima mnogo novinara i studenata. Oni su uzvikivali "Sloboda, sloboda" i "Svako želi da snima policiju".

Demonstracijama su se pridružili i neki članovi pokreta Žuti prsluci.

Vlada navodi da je cilj novog zakona zaštita policajaca od poziva na nasilje putem interneta, dok protivnici strahuju da bi nova odredba ugrozila novinare i druge građane koji snimaju policajce na dužnosti, naročito na nasilnim demonstracijama.

Visoki komesarijat UN za ljudska prava i francuski omudsman izrazili su zabrinutost da bi nova zakonska odredba mogla da ugrozi osnovna prava.

Reagujući na kritike, premijer Francuske Žan Kasteks rekao je u četvrtak da će amandmanom biti precizirano da nova mera "neće ugroziti slobodu informisanja" i da će ona biti usmjerena jedino na slike ili snimke objavljene sa "jasnom namjerom" da se naudi policajcu.

Predstavnik jednog francuskog udruženja novinara Emanuel Pupar rekao je danas da taj amandman "ništa ne mijenja" i da novi zakon "ima samo jedan cilj, da pojača osjećaj nekažnjivosti policajaca i da brutalnost policije učini nevidljivom".

Demonstranti navode da je snimanje policajaca u akciji od ključne važnosti za mogućnost osude i ograničenja djelovanja nasilnih pripadnika bezbjednosnih snaga.

Oni brinu i kako će sudovi utvrđivati da li su snimci objavljeni s namjerom da se naudi nekome.

Predlog zakona promovišu poslanici vladajuće stranke Republika u pokretu predsjednika Francuske Emanuela Makrona. Ta stranka ima većinu u parlamentu koji bi o novom zakonu trebalo da glasa u utorak.