Članice grupe "Pusi rajot" kažnjene novčano: Na Putinov rođendan okačile LGBT zastavu na sjedišta suda i FSB

Grupa "Pusi Rajot" je u oktobru akciju na Fejsbuku predstavila kao "rođendanski poklon Putinu" pozivajući ruskog predsjednika da povuče zakon koji zabranjuje homoseksualnu propagandu nad maloljetnicima

2693 pregleda 1 komentar(a)
Postavljanje LGBT zastave na zgradu FSB, Foto: Screenshot/Youtube
Postavljanje LGBT zastave na zgradu FSB, Foto: Screenshot/Youtube

Dvije članice nekada ruskog benda "Pusi Rajot" (Pussy Riot) koji je postao protestni pokret, novčano su kažnjene jer su učestvovale u akciji protiv homofobije u oktobru u Moskvi, saopštio je danas njihov advokat.

Veronika Nikulšina i Marija Aljohina su 7. oktobra na rođendan ruskog predsjednika Vladimira Putina okačile zastavu sa duginim bojama, koji je simbol zajednice LGBT, na sjedišta Vrhovnog suda i Ruske službe bezbjednosti (FSB).

Sud im je odredio novčanu kaznu od 10.000 i 15.000 rubalja (110 i 170 eura) zbog učešća u toj akciji, rekao je Frans presu njihov advokat Sergej Telnov i dodao da će biti podnijeta žalba jer sudska odluka predstavlja kršenje slobode izražavanja i slobode okupljanja.

Grupa "Pusi Rajot" je u oktobru akciju na Fejsbuku predstavila kao "rođendanski poklon Putinu" pozivajući ruskog predsjednika da povuče zakon koji zabranjuje homoseksualnu propagandu nad maloljetnicima.

Taj zakon, usvojen 2013. godine, često se koristi za sudske postupke protiv pripadnika i simpatizera zajednice LGBT.

Prema ustavnim promjenama usvojenim ove godine, brak u Rusiji je definisan samo kao "zajednica muškarca i žene".

Grupa "Pusi rajot" je izazvala medijsku pažnju 2012. godine kada je izvela pank molitvu od 30 sekundi u crkvi Hrista spasitelja u Moskvi, tražeći od "Svete Bogorodice da otjera (predsjednika Rusije Vladimira) Putina s vlasti".

Bonus video: